Zabrana kretanja u Srpskoj do 30. marta

Aktuelno Društvo

Republički štab za vanredne situacije zabranio je kretanje lica na teritorije Srpske od večeras od 20.00 do 5.00 časova i trajaće do 30. marta.

 

Zaključak o zabrani kretanja se, između ostalog, ne odnosi na zdravstvene radnike koji su na zadatku, na lica kojima je neodložno potrebna pomoć, pripadnike MUP-a, licima kojima poslodavac izda potvrdu, kao i onima kojima MUP izda dozvolu.

 

Nepoštovanje odluke će se kažnjavati, a za njeno provodođenje zadužen je MUP.

 

Odluka stupa na snagu od večeras.

 

Za lica koja se nađu na putu, kao što su vozači, večeras se neće primjenjivati mjere, ali ubuduće moraju imati od poslodavca potvrdu o kretanju.

 

Zabrana će se u punom kapacitetu primjenjivati od sutra, rekao je komandant Štaba Radovan Višković.

 

On je istakao da se zabranjuje kretanje za lica starija od 65 godina, kao i da je Štab donio zaključak o zabrani okupljanje u vjerskim objektima.

 

Višković je rekao da nema promjene kada je riječ o oboljelima od virusa, te da je pacijent iz Prijedora priključen na respirator.

 

Ostali, dodao je, nemaju posljedice niti šta ukazuje da im je stanje pogoršano u odnosu na jučerašnji dan.

 

Višković je rekao da je jedan ljekar na UKC bio pozitivan na virus korona i preduzete su sve mjere zaštite.

 

“Donesen je i zaključak o formiranju tima za praćenje provođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije čiji je predsjednik Nenad Stevandić”, dodao je Višković, koji je i predsjednik Vlade.

 

On je naglasio da će Vlada Republike Srpske izdvojiti 3.650.000 KM za nabavku pokretne bolnice sa 500 bolničkih kreveta i cijelokupnom pratećom opremom u površini od 6.000 kvadrata.

 

“Rok isporuke je deset dana. Nabavka je po hitnoj proceduri”, dodao je Višković i naveo da je takav objekat potreban Srpskoj.

 

On je istakao da se radi i na nabavci respiratora i uređaja za testiranje, a od danas kreće i obuka dodatnog broja medicinskih radnika koji će to raditi.

 

“Cilj nam je da što prije osposobimo centre za testiranje u Bijeljini i Foči. Želimo povećati broj testiranih pacijenata jer se to pokazalo kao dobra preventiva u širenju virusa”, pojasnio je Višković.

 

Govoreći o tome kako treba izgledati potvrda poslodavca za kretanje u periodu kada je zabranjeno, premijer je rekao da treba da sadrži osnovne podatke radnika, gdje radi i da ima potrebe raditi u tom vremenu, te da mora imati pečat.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *