PREDIZBORNA KORUPCIJA
SNSD-ov kandidat za načelnika krši pravila i podmićuje birače! (FOTO)

Aktuelno Društvo

Nebojša Šešlija, kandidat za načelnika Ilidže ispred Koalicije “Izgradimo zajedno Istočnu Ilidžu”, koju predvodi SNSD, krši Izborni zakon BiH i podmićuje građane da bi glasali za njega.

 

Na društvenim mrežama objavljene su fotografije poklona koje aktivisti SNSD-a u Istočnoj Ilidži ostavljaju mještanima s ciljem da ih pridobiju da glasaju za njihove kandidate.

 

– Uranio Djed Mraz! – glasi komentar uz objavljenu fotografiju na Fejsbuku.

 

Na fotografiji je jasno vidi za koga “treba glasati”: na kesi je odštampano ime i prezime Nebojše Šešlije i njegov redni broj na glasačkom listiću za načelnika opštine Istočna Ilidža.

 

 

Riječ je o drastičnom kršenju Izbornog zakona BiH i pravilaa ponašanja u kampanji za kandidate, zbog čega bi mogao i trebao da bude kažnjen!

 

Izborni zakon BiH u Poglavlju 7 koje govori o pravilima ponašanja u kampanji, u Članu 7.3, stav 1.(4) zabranjuje čak i obećavanje novčane nagrade ili druge materijalne koristi s ciljem dobivanja podrške birača!

 

 

No, kako je Centralna izborna komisija BiH godinama unazad blago reagovala na ovu vrstu kršenja pravila ponašanja u kampanji, kupovina glasova davanjem mita u novcu ili poklonima, postala je uobičajena, čak se pretvorila u predizborni biznis.

 

I Krivični zakonik Republike Srpske, koji takođe zabranjuje podmićivanje u izbornom procesu, za onog ko “nudi, daje ili obećava nagradu, poklon ili neku drugu imovinsku ili neimovinsku korist biraču sa namjerom da ga navede da glasa za ili protiv određenog prijedloga”, predviđa novčanu kaznou, ili kaznu zatvora do tri godine.

 

 

Zašto građani, pa i političke partije ne prijavljuju izbornu korupciju i zašto se zakoni ne primjenjuju!?

 

Da li su građani u dovoljnoj mjeri upoznati sa svojim pravima u izbornom procesu i zašto nisu?

 

Na ova i mnoga druga pitanja trebalo bi da ofgovore nadležne institucije, ali i partije, one u vlasti, kao i one u opoziciji, kojima su puna usta borbe protiv korupcije u kampanji.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *