Mitropolit Amfilohije sahranjen u Podgorici

Aktuelno

Mitropolit Amfilohije sahranjen je danas u kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici uz prisustvo velikog broja vjernika.

 

U kripti hrama Hristovog vaskrsenja danas je, u prisustvu budućeg premijera Zdravka Krivokapića i najviših zvaničnika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, te brojnih građana, sahranjen arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

 

Iako je bilo predloženo da se proglasi Dan žalosti u Crnoj Gori, to na državnom nivou nije usvojeno, već su pojedine opštine pojedinačno proglasile jednodnevni ili trodnevni dan žalosti.

 

U svojoj 82 godini pokrenuo je narod na litije, nezapamćeno dešavanje u Crnoj Gori, koje su rezultirale i velikom izlaznošću na izbore i promenu vlasti u CG, kada je i sam mitropolit glasao po prvi put u svom životu.

 

Episkop Joanikije je, obraćajući se brojnim vjernicima, sveštenstvu, zvaničnicima, ukazao da dolazak ovoliko značajnih ličnosti, ovoliko sveštenstva pod ovako teškim uslovima je veliki događaj ravan velikoj žalosti koja je snašla Crnu Goru.

 

 

– Bog mu je dao te je obnovio Crnu Goru,i njene hramove, uljepšao lice, okadio svaki kamen, svako dijete pomilovao, svakoga žalosnog utješio, svakog gladnog nahranio, sve trpio i sve milovao svojom ljubavlju. On je bio čovjek Hristove golgote i vaskrsenja i njegova teologija je teologija vaskrsenja, poručio episkop Joanikije.

 

Na odru balgopočivšeg mitroplita Amfilohije govorio je i akademik Matija Bećković.

 

– Kažu da bog svakog drži na zemlji dok ne uradi ono zbog čega se rodio. To je svojim životom potvrdio i mitropolit Amfilohije. Gospod ga je pozvao u pravi čas, baš kad je trebalo. Pozvao ga je na nebo gde će sad više uraditi za svoj narod i crkvu, nego da je ostao na zemlji, gde je učinio sve zbog čega se rodio, rekao je Bećković.

 

Posljednji pozdrav uputio je i mandatar Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

 

– Naš đedo je uvek svedočio verom i ljubavlju. Današnji dan je litija svih litija. Pogledaj još jednom na narod svoj.

 

Krivokapić se u besjedi prisetio večeri kada se sa Amfilohijem susreo u noći nakon izbora.

 

– Rekao si “Blago meni”.

 

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić u svom govoru naglasio je da se opraštamo od najvećeg duhovnika ovog vremena.

 

 

– Nadam se da ćeš biti poslednji vladika koji je morao braniti crkvu od dijela svog naroda, a branio si je i odbranio tako da si svakom unaprijed oprostio. I da tako nisi postupio nema tog Crnogorca koji ti ne bi zamjerio, a nije, jer si svetinju u sebi nosio. Znao si to jer si i sam kao morački sin, oštar u izražaju, a blag u postupanju. Tako braniti, a ništa ne uzeti, toliko uraditi, a sve podariti, toliko sagraditi, a sve pokloniti, mogu samo veliki i besmrtni, rekao je Bečić.

 

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej istakao je da smo se danas sabrali da molitveno ispratimo Gospodu našem mitropolita Amfilohija, tamo gde ćemo svi jednoga dana biti. Naglasio da je da se mitropolit Amfilohije hrabro i požrtvovano borio za opstanak pravoslavne vere u Crnoj Gori.

 

Od mitropolita, koji je bio voljen i poštovan, ali i kritikovan i osporavan, oprostilo se hiljade građana, koji su mu od juče u mimohodu odavali poslednju poštu.

 

Sahrani su prisustvovali i lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, brojni poslanici parlamentarne većine i ličnosti iz javnog i društvenog života Srbije i Crne Gore, ali ne i predsjednik Milo Ðukanović.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *