Ustoličen novi patrijarh SPC Porfirije

Aktuelno Društvo Region

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve, 46. poglavar po redu, Porfirije, ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu. U tron ga je uveo mitropolit Hrizostom.

 

Novi poglavar SPC odmah po ustoličenju obratio se okupljenima.

 

“Molim se Bogu i molim sve vas da me podržite da veliki i odgovorni zastatak koji mi stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća, iznesen radosno, da kao 46. patrijarh, a 57 pogavar naše crkve budem u najmanjoj meri skroman predstavnik”, rekao je novi patrijarh.

 

“Pred živim Bogom i crkvom i svima vama iskreno ispovedam da se nemam čime pohvaliti osim slabostima svojim”, poručio je u svojoj besedi patrijarh SPC.

 

Ustoličenju su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksndar Vučić i druge visoke zvanice.

 

Ustoličenje je počelo Svetom arhijerejskom liturgijom, na kraju koje se kao simboli patrijararške vlasti novom patrijarhu uručuju insignije – panagija srpskih svetitelja, žezlo i bijela pana.

 

 

Tokom uvođenja novog patrijarha u Svetosavski tron prisutni u hramu tri puta uzviknu “dostojan” /aksios/, a potom novi poglavar SPC održi besjedu.

 

Na kraju liturgije patrijarhu Porfiriju će kao simboli patrijaraške vlasti biti uručene insignije – panagija srpskih svetitelja, žezlo i bijela pana.

 

O datumu svečanog uvođenja u tron patrijaraha srpskih u Pećkoj patrijaršiji, istorijskom sjedištu poglavara SPC, javnost će, dodaje se u saopštenju, biti naknadno obaviještena.

 

Izborni sabor SPC održan je juče u kripti Hrama Svetog Save, a eparhijske i vikarne vladike, tajnim glasanjem izabrali su trojicu vladika čija su se imena potom našla u apostolskom žrebu.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *