Cinema Tower podnosi krivične prijave i tužbe protiv Grada

Aktuelno Društvo

Advokati firme „Cinema Tower“, koja treba da gradi objekat na lokaciji bivšeg kina Kozara, poslali su Gradu Banjaluka opomenu pred krivičnu prijavu i opomenu pred tužbu zbog, kako navode, opstrukcija i odugovlačenja postupka izdavanja građevinske dozvole, saznaje portal Capital.

 

U opomeni, upućenoj vršiocima dužnosti načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Boriši Mandiću i načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje Vuku Višekruni, se navodi da je „Cinema Tower” 4. januara ove godine podnio zahtjev za izdavanje rješenja o iznosu naknade za troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta i rente za izgradnju kolektivnog stambeno-poslovnog objekta na parceli nekadašnjeg kina Kozara, kao i zahtjev za izdavanje građevinske dozvole.

 

„Umjesto najkasnije do 11. marta 2021. godine, rješenje je izdato tek 14. juna 2021. godine. Istog dana „Cinema Tower“ je iskoristio zakonsku mogućnost i podnio zahtjev da kao investitor finansira i obezbijedi infastrukturu koju je inače dužan obezbijediti Grad s tim da mu se obračunata naknada za gradsko građevinsko zemljište umanji za troškove izgradnje komunalne infrastukture. O zahtjevu investitora do danas nije odlučeno čime se očigledno opstruiše i odugovlači postupak izdavanja građevinske dozvole“, navedeno je u opomeni firme „Cinema Tower“.

 

Dodaju da su u međuvremenu istakli da su spremni da uplate kompletan iznos naknade i rente, te da su od Grada zatražili instrukciju za uplatu, o čemu se Uprava isto tako do danas nije izjasnila.

 

„Dok se vaše odjeljenje, grubo zlouotrebljavajući zakonska ovlašćenja, drsko poigrava sa našim klijentom i zakonskim propisima, vrlo vjerovatno iz političkih razloga, za to vrijeme naš klijent kao ozbiljan investitor trpi ogromnu materijalnu štetu od preko 200.000 KM na mjesečnom nivou iz više razloga, a najviše zbog poskupljenja građevinskog materijala te poskupljenja cijene rada i nedostatka radne snage“, naveli su advokati „Cinema Tower-a“.

 

Osim toga, tvrde da je pomenuta kompanija već sada izgubila građevinsku sezonu koju neće uspjeti nadoknaditi uz planirane troškove izgradnje.

 

„Tako u ovom trenutku početak gradnje stambeno-poslovnog objekta kasni, vašom krivicom, najmanje osam mjeseci do godinu dana. Razmjere materijalne štete koju u ovom trenutku naš klijent trpi jesu ogromne, a svakim danom se sve više povećavaju. S druge strane, i gradski budžet, a najviše građani Banjaluke trpe materijalnu štetu jer se u gradski budžet ne sliva prihod od obračunate naknade i rente“, naveli su.

 

Zbog svega navedenog, predložili su da im se sutra do 10 časova pošalje instrukcija za uplatu sa iznosom naknade i rente koju treba da plate, te da se do 1. septembra do 15 časova izda građevinska dozvola. Ako se to ne desi najavljuju podnošenje krivičnih prijava protiv Mandića i Višekrune nadležnom tužilaštvu zbog zloupotrebe službenog položaja i nanošenja materijalne štete investitoru i Gradu Banja Luka.

 

Dodali su da će paralelno sa krivičnim prijavama ustati i sa tužbom za naknadu materijalne štete kojom će obuhvatiti v.d. načelnike i Grad Banjaluka.

 

„Cijeneći sudsku praksu koja nam je poznata iz dugogodišenjeg iskustva bužet Grada Banjaluka u sudskom sporu pretrpjeće višemilionski gubitak za što ćete vi snositi ličnu odgovornost“, naveli su iz firme „Cinema Tower“ u opomenama upućenim Mandiću i Višekruni.

 

Podsjećamo, protiv izgradnje objekta na lokaciji nekadašnjeg kina Kozara u centru Banjaluke bili su stanari tog naselja, a aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković obećavao je da će na tom mjestu biti amfiteatar.

 

U međuvremenu je postignu je dogovor, investitor je prihvatio da izmijeni projekat i stanari okolnih zgrada su dali saglasost za gradnju objekta.

 

Ukoliko na kraju sve završi na sudu procjenjuje se da će Grad biti suočen sa odštednim zahtjevom od oko 15 miliona KM.

 

Odgovor na pitanja CAPITAL-a poslata prije tri dana zašto još nije izdata građevinska dozvola za gradnju pomenutog objekta, da li je investitor priložio potrebnu dokumentaciju i kako će odgovoriti na najavljene krivične prijave i eventualne tužbe, iz Grada Banjaluka, do objave ovog teksta, nije stigao.

 

Capital.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *