Bijeljinska šećerana na licitaciji za 10 miliona maraka

Ekonomija

Bijeljinska fabrika šećera u stečaju biće ponuđena na licitaciji krajem februara za 10 miliona KM, odlučeno je na današnjoj Skupštini povjerilaca.

 

Uslov za učešće na licitaciji je uplata depozita od 50.000 maraka i neće biti razmatrane ponude koje to ne budu ispoštovale, naglašeno je na Skupštini, s obzirom da je baš depozit bio sporan za kupca iz Turske kojem je šećerana krajem prošle godine uslovno prodata za 5,1 milion evra.

 

Predstavnici turskih firmi “Soltist” i “Sariel” pojavili su se na Skupštini povjerilaca u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini i potvrdili da jesu spremni za kupovinu fabrike u stečaju, ali su odbili da uplate obavezan zakonski depozit od 50.000 maraka.

 

Stečajni upravnik Nebojša Matić na početku sjednice predložio je licitaciju kao rješenje postupka koji traje četvrtu godinu.

 

Tokom tročasovne rasprave, Matić je izrazio i spremnost da sa turskim kupcima već danas na licu mjesta dogovori uslove kupoprodaje, ali se pokazalo da oni ne žele da uplate ni depozit za ovu kupoprodaju.

 

Predstavnik većinskog broja povjerilaca Faik Muhić rekao je novinarima da ni turska firma nije isključena iz prodaje na javnoj licitaciji, ali je poručio da i strani investitori moraju poštovati zakone i da oni koji ih ne poštuju i nisu pravi kupci.

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *