Prosječna plata u decembru u BiH iznosila 906 KM

Ekonomija

Prosječna islaćena neto plata u BiH u decembru prošle godine, iznosila je 906 KM i nominalno je viša za 5,1 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, a viša za 0,8 odsto u odnosu na novembar 2018. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

 

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u decembru 2018. godine u Federaciji BiH iznosila je 914 KM, a u Republici Srpskoj 891 KM.

 

Rast plata posebno se osjetio od polovine prošle godine, kada je intenziviran odlazak radne snage iz BiH u inostranstvo.

 

Rastu zarada u BiH doprinijela je i odluka Vlade Republike Srpske iz prošle godine, kojom je kroz opterećenje budžeta podržano povećanje plata radnicima u realnom i javnom sektoru.

 

Najnižu platu u BiH u decembru, prosječno 573 KM, primili su zaposleni u pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane, a odmah do njih su zaposleni u građevinarstvu gdje je prosječna mjesečna zarada iznosila 600 KM. U sektoru informacija i komunikacija prosječna plata popela se na 1.293 KM, dok je u finansijskim i djelatnostima osiguranja bila 1.547 KM.

 

Ipak, najveće plate imaju zaposleni u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji, gdje su prosječne mjesečne zarade 1.436 KM.

 

Prosječna plata u u decembru 2017. u BiH iznosila je 862 KM, Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za decembar 2017. godine u BiH iznosila je 862 KM, u Federaciji BiH 875 KM, a u Republici Srpskoj 835 KM.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *