FBiH od Kine uzima kredit od oko 614 miliona evra

Ekonomija

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) dao je saglasnost da “Elektroprivreda BiH” Sarajevo uzme oko 614 miliona evra kredita kod izvozno-uvozne banke Kine radi izgradnje bloka sedam Termoelektrane “Tuzla”.

 

Delegati su sa većinom glasova odobrili i davanje garancije FBiH za ovo kreditno zaduženje, tako da su stečeni uslovi da gradnja ovog projekta i počne, što se, prema ranijim najavama, očekuje u roku od 90 dana.

 

Predstavljajući projekat delegatima, izvršni direktor za kapitalne investicije u preduzeću “Elektroprivreda BiH” Senad Salkić rekao je da je projekt vrijedan oko 1,8 milijardi KM.

 

Salkić je pojasnio da se gradnjom bloka sedam mijenjaju tri postojeća bloka koja se moraju ugasiti, obezbjeđuje kontinuitet proizvodnje i resktrukturisanje Rudnika “Kreka”, dugoročno snabdijevanje toplotnom energijom okolnih gradova, a povećava se i energetska efikasnost i smanjuje zagađenje.

 

Komentarišući kritike i upozorenja Energetske zajednice da je garancija FBiH za kreditno zaduženje kod Kineske banke nezakonita, delegat SDP-a Žarko Vujović istakao je da bi neizgradnjom bloka sedam bila izgubljena radna mjesta, te da bi bez njega FBiH od izvoznika električne energije postala uvoznik.

 

Delegat HDZ-a BiH Ivo Tadić naglasio je da zabrinjava posjeta komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju EU Johanesa Hana, te da bi volio da dobije odgovore na pitanja da li će BiH i preduzeće “Elektroprivreda BiH” pretrpjeti određene sankcije i da li će ovo usporiti put zemlje ka EU.

 

Sekretarijat Energetske zajednice je 26. marta objavio da službeno otvara postupak protiv BiH za rješavanja spora o planiranoj garanciji FBiH za kredit od 614 miliona evra od kineske “Eksimbank” za izgradnju bloka sedam Termoelektrane Tuzla.

 

Pokretanjem ovog postupka Sekretarijat je pružio priliku BiH da u roku od dva mjeseca reaguje na navode o nepoštivanju zakona o Energetskoj zajednici.

 

Han je upozorio vlasti BiH da ne odobravaju tu garanciju, jer je u suprotnosti sa pravilima EU.

 

Savjet za državnu pomoć BiH zaključio je 27. marta da je javna garancija za Termoelektanu “Tuzla” u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći u BiH.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *