Elektroprivreda RS počela sa uvozom struje

Ekonomija

Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS) je zbog loše hidrologije i kapitalnog remonta Termoelektrane “Gacko” počela sa uvozom električne energije za potrebe domaćeg konzuma i ugovorene obaveze prema Brčko distriktu i Nezavisnom operateru sistema, rečeno je u ERS-u.

 

U ovom preduzeću ističu da je smanjenja proizvodnja Hidroelektrana na Trebišnjici (HET) koja je uzrokovana ispadanjem sa mreže Hidroelektrane “Dubrovnik”.

 

Prema procjenama stručnih službi ERS-a, ovo preduzeće je planiralo kupovinu električne energije u vrijednosti od oko pet miliona KM.

 

“Uvoz će se, za sada, odvijati na sedmičnom nivou, a pažljivo se prate cijene kretanja električne energije na slobodnom tržištu koje trenutno iznose između 40 i 45 evra po megavat-času”, navode u ERS-u.

 

U ovom preduzeću napominju da će, ukoliko hidrologija u slivovima rijeka Drina i Vrbas u narednom periodu bude bolja, kupovina električne energije biti znatno manja u odnosu na planiranu.

 

“Sistem ERS-a je već početkom januara osjetio nedostatak električne energije na domaćem tržištu, kada je u havariji u Hidroelektrani `Dubrovnik` stradao agregat koji isporučuje struju elektroenergetskom sistemu Srpske. Gubici su djelimično ublaženi potpisivanjem ugovora između ERS-a, HET-a i `Hrvatske elektroprivrede Herceg-Bosna` o jednakoj raspodjeli električne energije proizvedene u protočnoj hidroelektrani `Čapljina`”, pojasnili su u ERS-u.

 

Posljedice suše i havarije na Hidroelektrani “Dubrovnik”, kao i negativni finansijski efekti kapitalnog remonta Termoelektrane “Gacko”, prema procjenama, odraziće se na poslovanje ERS-a, koji će u tekućoj godini imati manje sopstvene prihode za oko 25 miliona KM.

 

“Kako bi se ublažle negativne finansijske posljedice, ERS je svim zavisnim preduzećima uputio preporuke o uštedama. Preporuke se primjenjuju od prve dekade marta, a prvi rezultati, na nivou zavisnih preduzeća, trebalo bi da budu poznati sredinom godine, kada će biti izvršena analiza svih segmenata poslovanja”, ističu u ERS-u.

 

Remont Termoelektrane “Gacko” trajaće 90 dana, dok se početak proizvodnje u Hidroelektrani “Dubrovnik” očekuje u avgustu ili septembru.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *