Višković: Poslodavci spremni da povećaju plate

Ekonomija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković tvrdi da se od 1. jula, kada na snagu stups Zakon o podsticajima u privredi, veliki broj poslodavaca sprema da poveća plate radnicima.

 

Višković je istakao da će poslodavci u realnom sektoru koji radnicima od 1. jula povećaju plate, dobiti povrat od 30, ili 70 odsto novca na doprinose uplaćene za to povećanje.

 

– Napravljena je podjela na dvije grupe. U prvoj su poslodavci kod kojih radnik ima platu od 450 do 550 KM i za svaki rast plate vratit će im se 30 posto, a kod poslodavaca kod kojih je radnik imao platu 1.000 KM i od jula dobije povećanje plate od 100 KM, vratit će mu se 70 posto od doprinosa uplaćenih za to povećanje, rekao je Višković za beogradsku “Politiku”.

 

On je istakao da Vlada RS kroz rasterećenje poreza i doprinosa poslodavcima pokušava da poveća plate u realnom sektoru kako bi, koliko je to moguće, zadržali ljude u RS.

 

– Poslodavac ovim mjerama sam sebi može da smanji zbirnu stopu poreza i dorinosa, pa na primjer, ako poveća platu radnicima duplo, njegovi porezi i doprinosi biće 30 posto, umjesto sadašnjih 60 posto, rekao je Višković.

 

On je naglasio da je ovo privremena mjera i da je cilj, kada se obezbijedi veći priliv sredstava u budžet, da se smanje zbirne stope, koje bi 2021. mogle iznositi 50 posto.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *