Vidović tvrdi da je budžet Srpske likvidan

Ekonomija

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je sinoć da je budžet Srpske likvidan i da Vlada izmiruje obaveze u propisanim rokovima.

 

“Postoje određeni prioriteti koje poštujemo. Nemamo problema sa izmirivanjem obaveza i očekujem da tako bude do kraja ove godine”, rekla je Vidović.

 

Ona je istakla da su poreski prihodi tri odsto viši u odnosu na prethodnu godinu i da zato nema potrebe za rebalansom budžeta.

 

“Neformiranje novog saziva Savjeta ministara utiče na budžet Srpske, jer imamo problema sa sredstvima od indirektnih poreza koje Republika Srpska nije dobila. Federacija BiH nije zaintersovana da prihvati koeficijente za raspodjelu sredstava, tako da se sada nama duguje više od 25 miliona KM”, dodala je Vidović.

 

Ona je ponovila da svaka tri mjeseca Uprava za indirektno oporezivanje BiH izračunava nove koeficijente za raspodjelu prihoda, ali do sada nisu prihvaćeni.

 

“Republika Srpska je zato već pokrenula tužbu, a ako i dalje ne bude dogovora moraćemo preduzimati određene mjere. Ne možemo dozvoliti da ostanemo bez našeg novca. Sve ovo može imati posljedice i na poreski sistem BiH”, kategorična je Vidović.

 

Prema njenim riječima, Srpska nema problema zato što je izostao aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

 

Ona je podsjetila da je 30 miliona KM odobreno za dodatno zapošljavanje.

 

“Ovaj iznos smo planirali u budžetu Republike Srpske, s tim da smo dio sredstava dobili od Srbije. U odnosu na prošlu godinu iznos je dosta viši, tako da očekujemo i bolje efekte”, kaže Vidović.

 

Ona je napomenula da Republika Srpska ima nekoliko zakona koji se odnose na rasterećenje privrede.

 

“Njihove efekte vidjećemo na kraju ove godine i sigurno je da ćemo ići na dodatno rasterećenje privrede. Vjerujem da ćemo u narednoj godini ovo raditi, jer je cilj da se dođe do neto plate od 1.000 KM i nivoa opterećenja privrede prije svjetske ekonomske krize”, rekla je Vidović.

 

Govoreći o namjeri Centralne banke BiH da preuzme platni promet, Vidovićeva je ponovila da je ova oblast u nadležnosti entiteta.

 

“Ni po Ustavu, niti Zakonu o Centralnoj banci platni promet ne može biti u nadležnosti Centralne banke BiH”, podsjetila je Vidović.

 

Agencije

Tagged

1 thought on “Vidović tvrdi da je budžet Srpske likvidan

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *