Upravni odbor UIO o prednacrtu novog Zakona o PDV-u

Ekonomija

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH danas je donio zaključak da će integralno razmatrati primjedbe i sugestije koje se odnose na radni materijal novog Zakona o porezu na dodanu vrijednost kako bi se postigla najbolja rješenja.

 

“Prednacrt zakona o PDV-u dobio je ranije saglasnost UO te je upućen nadležnim odborima entitetskih parlamenata na izjašnjenje, a o nacrtu novog zakona o PDV-u UO će se konačno izjasniti nakon svih pristiglih primjedbi i provedenih rasprava. UO UIO danas je donio zaključak kojim je obvezao Upravu da dostavi polazni materijal koji će sadržavati sva izvršena i neizvršena poravnanja od 01.01. 2006. godine do 30.6.2019. godine, a rok za dostavu materijla članovima UO je 31.08. ove godine”, saopšteno je iz UO UIO-a.

 

Inače, Zakon o PDV-u primjenjuje se više od 13 godina u BiH i u tom period nisu rađene bilo kakve izmjene ovog zakona, a kako se u tom period na nivou EU desio čitav niz promjena u oblasti oporezivanja PDV-om, javila se potreba da se i Zakon o PDV-u u BiH prilagodi legislativi EU.

 

Ovo je potrebno što Bosna i Hercegovina kao zemlja potencijalni kandidat za članstvo u EU ima i obavezu da svoje zakonodavstvo prilagodi propisima EU.

 

nap.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *