“Aluminij” nema novca za pokretanje proizvodnje

Ekonomija

Uprava “Aluminija” saopštila je da ne raspolaže finansijskim sredstvima potrebnim za pokretanje procesa proizvodnje te da obećana sredstva koja je trebalo da budu osigurana do 1. avgusta još uvijek nisu uplaćena.

 

Iz Društva naglašavaju da je 1. septembar bio okvirno postavljen kao datum početka rada ljevaonice, a ukoliko se potrebna novčana sredstva osiguraju do 1. avgusta, međutim, kako se navodi u saopštenju, do danas nisu osigurana potrebna novčana sredstva te se proces pokretanja proizvodnje nije realizovao.

 

“Trenutačna očekivanja javnosti su usmjerena na pokretanje pogona Aluminija, i to najprije ljevaonice, zatim anoda te u konačnici elektrolize, uz zadržavanje radnika. Zasad, nažalost, nema naznaka koje bi potvrdile da će Društvo Aluminij uskoro raspolagati novčanim sredstvima kako bi se ostvarilo ono što svi priželjkujemo – pokretanje svih pogona Aluminija”, navode iz te kompanije.

 

S obzirom da se iz sredstava “Aluminija” novac ne može osigurati u potpunosti, Uprava Društva očekuje novčanu pomoć i za otpremnine radnicima koji bi planom restrukturisanja u početnoj fazi bili tehnološki višak.

 

“Naglašavamo da će Društvo, putem određenih internih resursa, pokušati osigurati dio novca, no ne može osigurati sav novac koji je potreban da bi se proveo plan zbrinjavanja u predviđenom roku”, saopštili su iz “Aluminija”.

 

Dodaje se da je Uprava Društva u kontaktu s jednim potencijalnim investitorom te se trenutno dostavlja potrebna dokumentacija za obradu podataka, dok se povratne informacije i odluke potencijalnog investitora očekuju u predstojećem periodu.

 

Iz “Aluminija” su podsjetili da je prije samog gašenja kompanije Uprava Društva upoznala javnost i Vladu FBiH sa situacijom u Društvu te zamolila Vladu za pomoć u nadilaženju problema koji su se, prije svega, odnosili na nekonkurentnu cijenu električne energije koju je “Aluminij d.d.” plaćao.

 

U cilju rješavanja problema, Uprava Društva je, kako se navodi, dala konkretne prijedloge za nabavku te formiranje cijene struje putem diferencije potrošača po snazi (iznad 1 TW cijena, znatno niža, se formira prema Evropskoj berzi) te skretala pažnju na neutemeljeno uključivanje cijene CO2 sertifikata prema “Aluminiju” kao korisniku van EU, čime su troškovi električne energije porasli za 8-10 euta/MWh.

 

Nažalost, niti jedna inicijativa ili prijedlog nisu bili prihvaćeni, naglašavaju iz Uprave “Aluminija”.

 

“Gašenjem pogona u ‘Aluminiju’ d.d. Mostar, 10. jula ove godine, stekli su se svi uvjeti za proglašenje stečaja, zbog čega je Uprava kompanije trebala postupiti po zaključku Nadzornog odbora za otvaranje navedenog postupka upućivanjem zahtjeva nadležnom sudu”, pojašnjeno je.

 

Međutim, nedugo nakon gašenja proizvodnje, utemeljeno je “Krizno vijeće” kojeg su činili predstavnici sindikata radnika, Nadzornog odbora, Uprave Društva, politički predstavnici HNS-a i Vlade Federacije BiH. Na prvim sastancima je zauzet jasan stav da se neće pokrenuti stečaj, nego da će se pokušati pronaći rješenje i ispitati sve mogućnosti ponovnog pokretanja proizvodnje uz obavezu zbrinjavanja radnika.

 

“Na tim sastancima je obećana potpora za pronalazak finansijskih sredstava za ponovno pokretanje proizvodnje, te pitanja isplate otpremnina i uvezivanje staža (napominjemo kako je dio ovog procesa u fazi rješavanja)”, navodi se dalje u saopštenju.

 

Nakon toga Uprava Društva je krenula u realizaciju zadataka koje je dobila putem sastanaka Kriznog vijeća, izradila je Plan restrukturisanja kompanije i Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

 

Prema tom planu, početka rada fabrike podijeljen je u tri faze – prvo bi s radom trebalo da započne pogon ljevaonice, zatim anoda te na kraju elektroliza. U okviru prve faze predviđeno je zapošljavanje 350 radnika, od čega 74 odsto u proizvodnji.

 

“Ova kompanija bila je i ostat će ponos Mostara i Hercegovine, stoga pozivamo sve da se priključe naporima za ponovno pokretanje proizvodnje za što zasigurno postoji i nada i smisao”, poručili su iz “Aluminija”.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *