Vidović: Budžet Republike Srpske stabilan

Ekonomija

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je Srpska zadovoljna finansijskim pokazateljima za prvih šest mjeseci ove godine jer budžetski prihodi iznose gotovo 1,39 milijardi KM, što je na nivou plana za ovaj period.

 

– Prihodi su ostvareni po osnovu indirektnih poreza u iznosu od 624,4 miliona KM, direktnih poreza 664,1 milion KM i neporeskih prihoda 96,8 miliona KM. Budžetski rashodi su niži nego planirani i iznose 1,27 milijardi KM ili 93 odsto planiranog budžeta – rekla je Vidovićeva za Večernje novosti.

 

Ona je istakla da ohrabruje i podatak o rastu u naplati javnih prihoda u nadležnosti Poreske uprave Srpske, koja je naplatila 1,24 milijarde KM ili dva odsto više nego u istom periodu prošle godine.

 

– Kada je riječ o tekućoj likvidnosti budžeta, nemamo problema. Sve obaveze izmrujemo u skladu sa planom, a pozitivna kretanja u prikupljanju javnih prihoda su nam omogućila da ove godine već dva puta povećavamo penzije, ukupno za 4,17 odsto – navela je Vidovićeva.

 

Ona je naglasila da Srpska redovno izmiruje sve obaveze spoljnog i unutrašnjeg duga, te spada u red nisko zaduženih.

 

Vidovićeva je navela da, prema preliminarnim podacima sa stanjem na dan 31. jul ove godine, ukupan dug Srpske iznosi 5,278 milijardi KM, odnosno 47,81 odsto BDP, dok je javni dug 4,07 milijardi KM, odnosno 36,86 odsto BDP.

 

– U skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Srpske, ograničenje iznosa duga utvrđeno je tako da ukupan dug Srpske na kraju fiskalne godine ne može biti veći od 60 odsto, dok javni dug Srpske ne može biti veći od 55 odsto ostvarenog BDP u toj godini – kaže Vidovićeva.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *