Za preduzetničke projekte mladih 4,4 miliona maraka

Ekonomija

Za drugi ciklus “Programa podsticaja razvoja preduzetništva kod mladih do 35 godina – Startap Srpska” obezbijeđena su 4,4 miliona KM, a projekti koji će biti finansirani odobreni su na današnjoj sjednici Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske u Banjaluci.

 

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je bila domaćin sjednici Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje, rekla je na konferenciji za novinare da ovaj program već daje rezultate.

 

“U prošlom ciklusu bilo je obezbijeđeno 3,6 miliona KM, a isti iznos i za drugi ciklus. U prvom ciklusu sredstva je dobilo 112 lica koja su zaposlila dodatnih 40 radnika. U drugom ciklusu su odobrena 102 projekta i nadamo se da ćemo imati ukupno najmanje 150 novih zaposlenih”, naglasila je Cvijanovićeva.

 

Ona je pojasnila da se program finansira novcem koji je Srpska dobila od Vlade Srbije, te koji su obezbijedili Vlada Republike Srpske i Zavod za zapošljavanje Srpske.

 

“Podršku su dobili oni za koje smatramo da mogu biti samoodrživi, koji su pokazali inicijativu i izašli sa dobrim poslovnim planom. Oni su dobili bespovratna sredstva za pokretanje posla. Ova aktivnost se odvija uz druge projekte koji postoje u okviru Programa za zapošljavanje za koji se izdvajaju značajna sredstva. U kriznim vremenima godišnje smo izdvajali 16 miliona KM, a sada taj iznos dostiže 30 miliona KM”, rekla je Cvijanovićeva.

 

Prema njenim riječima, ovaj program tretiraju na poseban način kao sastavni dio nacionalnog programa demografske obnove.

 

“Jedna dimenzija nacionalnog programa demografske obnove su pronatalitetne mjere, a druga pomoć mladim ljudima da se pokažu u biznisu i da pristupe samozapošljavanju uz podršku države sa ozbiljnim iznosom novca koji ne moraju da vrate ako urade ono na šta su se obavezali. Svakome ko ima ozbiljnu namjeru i ambiciju ovo može poslužiti kao dobra osnova”, naglasila je Cvijanovićeva.

 

Ona je istakla da će Srpska nastaviti sa ovim programom i da će ga jačati kao što je i dogovoreno na sjednici Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanja.

 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, koji je prisustvovao sjednici Upravnog odbora, istakao je da je na javni poziv stiglo više od 200 aplikacija.

 

“Da bismo obuhvatili više ljudi od planiranih 102 odlučili smo da preusmjerimo oko 800.000 KM koliko je ušteđeno od drugih projekata Zavoda za zapošljavanje”, rekao je Višković.

 

On je naglasio da je sugerisao da se u raspoređivanju dodatnih 800.000 KM vodi računa da to budu projekti iz nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština.

 

“Time bismo njima dali blagu prednost u odnosu na razvijene lokalne zajednice i doprinijeli ravnomjernom razvoju Srpske i razvoju ruralnih dijelova. Upravni odbor je prihvatio tu sugestiju”, rekao je Višković.

 

Prema njegovim riječima, cilj je da bude obuhvaćeno oko 150 projekata, te da na taj način bude zaposleno 200 novih radnika.

 

“Više nije riječ o malim sredstvima, nego su ona dovoljna da bi neko započeo biznis, a pogotovo mladi. Ovo možemo svrstati u naše mjere demografske i pronatalitetne politike, te podsticaj ljudima da se zadrže na ovim prostorima”, kaže Višković.

 

On je rekao da će Vlada nastojati da kroz budžet obezbijedi i dodatna sredstva za ovaj projekat.

 

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić istakao je da se ovaj projekat razlikuje od drugih po tome što je riječ o investicionom projektu kojim pomažu mladima.

 

“Mladim ljudima zahvaljujući njihovim idejama omogućavamo da pokrenu vlastiti biznis i ostanu u Srpskoj”, rekao je Vujičić.

 

On je izrazio zadovoljstvo što su naišli na podršku predsjednika i premijera Srpske u realizaciji ovog projekta.

 

Vujičić je dodao da su razmotrili i Akcioni plan za realizaciju Programa zapošljavanja za narednu godinu.

 

“Kroz sedam projekata smo ove godine zaposlili 4.900 lica, a njegova realizacija još traje. Razmotrili smo na koji način možemo da ubrzamo procedure za narednu godinu kako bismo bili još operativniji”, istakao je Vujičić.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *