BiH na 90. mjestu po lakoći poslovanja

Ekonomija

Bosna i Hercegovina nazadovala je za jedno mjesto na najnovijoj Doing Business listi i sada se nalazi na 90. mjestu u svijetu po lakoći poslovanja, što je najlošiji plasman od svih zemalja biše Jugoslavije.

 

Ovakav plasman na listi Svjetske banke BiH svrstava na najlošije rangiranu od zemalja bivše Jugoslavije.

 

Bosna i Hercegovina je najlošije ocijenjena za pokretanje poslovanja i u toj kategoriji tek 184. zemlja svijeta, dok je po lakoći izdavanja građevinskih dozvola zauzela 173. mjesto.

 

U kategoriji po plaćanju poreza Bosni i Hercegovini je pripalo 141. mjesto, a u kategoriji zaštite prava manjinskih akcionara 88.

 

Kompletan prosjek popravile su kategorije u kojima se ocjenjuje dostupnost električne energije, dostupnost kredit i kategorija o ocjeni rješavanja insolventnosti. U prvoj navedenoj BiH je zauzela 74. poziciju na svijetu, a po dostupnosti kredita je 67. Kada je riječ o rješavanju insolventnosti BiH je zauzela poprilično visoko 37. mjesto na listi Svjetske banke.

 

Kada govorimo o zemljama regiona, poslovanje se najlakše ostvaruje u Sjevernoj Makedoniji koja je, ispala iz TOP 10 zemalja svijeta, i sada je 17. na ovoj listi.

 

Skok od tri pozicije ostvarila je Slovenija i sada je 37, dok je Srbija napredovala četiri mjesta i sada je 44. Crna Gora je 50, a mjesto iza nje je Hrvatska, dok je Kosovo ostvarilo veliki pad i sa 44. “skliznulo” na 57. mjesto.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *