U BiH stigla delegacija jednog od najrazvijenijih kineskih gradova

Ekonomija

Očekuje se da će do kraja godine Bosnu i Hercegovinu posjetiti oko 100.000 kineskih turista, rečeno je na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka ŠarovićA sa delegacijom kineskog grada Nanjing.

 

Ovakvom ubrzanom razvoju turističke saradnje značajno je doprinijelo to što je prošle godine stupio na snagu Sporazum o bezviznom režimu između dvije zemlje, kao i Memorandum o olakšanju grupnih putovanja kineskih turista u BiH.

 

Tako je u prvih osam mjeseci ove godine Bosnu i Hercegovinu posjetilo oko 65.000 turista iz ove daleke zemlje.

 

Ministar Šarović, koji je i nacionalni koordinator za saradnju sa Kinom, istakao je da dvije zemlje, uz značajne trgovinsko-ekonomske sporazume, imaju veoma korisnu saradnju i kroz platforme “Kina 17+1” kao i “Jedan pojas jedan put”.

 

– U proteklom periodu imali smo velike i vrijedne investicije realizovane sa Kinom, kao što su TE Stanari kao i početak izgradnje Tuzla Blok 7. Intenzitet naše saradnje ilustruje i interesantan primjer firme iz Hercegovine koja u Kinu izvozi prerađeni kamen – istakao je Šarović.

 

Predsjedavajući Narodne političke konsultativne konferencije Nanjinga Liu Jian istakao je uspješnu saradnju firmi iz BiH i Kine, navodeći da trenutno 48 kineskih firmi sarađuje sa kompanijama iz BiH.

 

Grad Nanjing je jedan od ekonomski najrazvijenijih kineskih gradova, sa više od osam miliona stanovnika, te jedan od najznačajnih kineskih privrednih centara.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *