Banjalučka pivara predstavila novi model unapređenja poslovanja

Ekonomija

Banjalučka pivara je u svoj vijek i po dug poslovni kalendar upisala još jednu godinu te učvrstila svoju poziciju na tržištu piva u Bosni i Hercegovini. U cilju iskazivanja zahvalnosti za uspješnu saradnju, u protekloj godini, ova kompanija je organizovala druženje za svoje medijske saradnike i ujedno prezentovala novi model poslovanja kojim planiraju proširiti plasman svojih proizvoda i na druga tržišta i ujedno se posvetiti strateškom razvoju novih proizvoda.

 

Banjalučka pivara je jedina domaća pivara u Republici Srpskoj, i jedna od najvećih kompanija u prehrambenoj industriji Bosne i Hercegovine koja zapošljava blizu 300 radnika. Brend „Nektar“ je omiljeni i najprodavaniji brend ljubitelja piva u Bosni i Hercegovini. „Nektar“ pivo, sa preko 40 miliona prodanih litara na godišnjem nivou je zadržalo lidersku poziciju u konkurenciji velikih multinacionalnih brendova piva. Pored toga, najviši standardi sirovina i kvaliteta, kao i najsavremenija tehnologija proizvodnje prepoznati su i izvan granica Bosne i Hercegovine, pa je Nektar u toku 2019. godine povećao prodaju u izvozu u zemlje regiona za preko 30 odsto.

 

U ovoj kompaniji ističu da planiraju sistemsko unapređenje proizvodnje i poslovanja, koje prate odlučnost da se još više posvete osvajanju novih tržišta i učvršćivanju pozicije na domaćem tržištu. Upravo s tim ciljem je za generalnog direktora Banjalučke pivare imenovan Ilija Šetka, iza kojeg su dugogodišnje iskustvo i izuzetni poslovni uspjesi u industriji piva.

 

„Poslednja decenija je obeležila velike promene u industriji piva. Kada sam ušao u svet pivarstva davne 2003. godine, radio sam za najveću svetsku kompaniju ABInBev (tadašnji Interbrew). Na godišnjim okupljanjima sa zaposlenima iz Evrope i ostatka sveta, slušali smo priče o nekom „Craft“ segmentu i nezavisnim pivarama, uglavnom od kolega iz Amerike i nije nam do kraja bilo jasno zašto sve manje pričamo o globalnoj konkurenciji, a sve više o relativno malim i nezavisnim „Craft“ pivarama. Danas, u Evropi ima oko 10.000 „Craft“ pivara, a potrošači žele da piju piva koja imaju svoj identitet i nisu ukalupljena. Iako je najveći broj „Craft“ pivara u Engleskoj, Nemačkoj, Francuskoj i Italiji, Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja sa najvećim tržišnim učešćem „nezavisnih pivara“ u Evropi i zemlja gde je najprodavaniji brend upravo jedno takvo posebno i omiljeno „Craft“ pivo – „Nektar“.

Banjalučka pivara jeste mala na globalnom nivou, ali je pivara sa tradicijom dugom blizu 150 godina, i najmodernijom opremom za proizvodnju piva vrhunskog kvaliteta. U posljednje 3 godine u mašine i komercijalnu opremu, uloženo je preko 20 miliona maraka, a plan je da se investicije nastave i u narednom periodu. Fokus novih investicija biće na širenju kapaciteta, kako bi „Nektar“ brend ispunio sve veću tražnju koju ima i van Bosne i Hercegovine, kao i na razvoju novih proizvoda i inovacijama kao stubu daljeg rasta,“ izjavio je Ilija Šetka, generalni direktor Banjalučke pivare.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *