Uskoro nove olakšice za dolazak stručnjaka u Njemačku

Ekonomija

Zakon o migraciji za kvalifikovane radnike stupa na snagu 1. marta 2020. godine. Ovaj zakon važi i za radnike svih zemalja mimo Evropske unije.

 

Novi zakon predstavlja pravnu osnovu za useljavanje kvalifikovanih radnika u Njemačku. Zamišljeno je da se akademskim i stručno kvalifikovanim stručnjacima iz zemalja koje nisu članice EU olakša dolazak u Njemačku. Na ovaj način, savezna vlada želi da zadovolji rastuću potrebu za kvalifikovanim radnicima, koje domaći i evropski radnici ne mogu da zadovolje. Kancelarka Merkel naglasila je da je novi zakon “promjena paradigme u načinu na koji želimo da se obratimo stručnjacima izvan EU”.

 

Njemačka Savezna vlada dogovorila se sa saveznim državama, poslovnim udruženjima i sindikatima o konkretnim koracima koje treba preduzeti protiv nedostatka kvalifikovanih radnika u toj zemlji.

 

– Moramo da ponudimo atraktivne radne uslove i atraktivno socijalno okruženje – rekla je kancelarka Angela Merkel.

 

Postupci izdavanja viza i priznavanja trebali bi postati brži, navodi se na sajtu njemačke vlade.

 

– S obzirom na veliku globalnu konkurenciju kvalifikovanih stručnjaka, Njemačka mora da postane otvorena, zainteresovana zemlja – rekla je kancelarka Angela Merkel.

 

U potpisanom pismu namjere, učesnici su se između ostalog složili da ubrzaju procedure izdavanja viza i priznavanja istih. Pored toga, stručnjaci i njihova rodbina koji dolaze u Njemačku trebalo bi da dobiju veću podršku kompanija kada traže smještaj i prema institucijama. Istovremeno, Njemačka želi u potpunosti da iskoristi i domaći radni potencijal.

 

– Imamo razne mjere i zakone koji svim ljudima u Njemačkoj pružaju šansu da zaista rade i da zarađuju. Poboljšaćemo mogućnosti usklađivanja porodice i posla radi zapošljavanja žena – najavila je kancelarka. Ovo zahtjeva usku saradnju između preduzeća, sindikata, savezne vlade i država.

 

– Osiguravanje potreba za kvalifikovanim radnicima jedan je od najvećih izazova za našu poslovnu zajednicu – rekao je savezni ministar ekonomije Peter Altmajer uoči sastanka. Prema posljednjim istraživanjima, više od 50 odsto kompanija opisuje nedostatak kvalifikovanih radnika kao najveći poslovni rizik, piše portal Buka.com.

 

Federalni ministar rada Hubertus Hajl naglasio je kako se mora osigurati da stručnjaci brzo nađu kompanije kojima su potrebni. “Želimo da izbegnemo nepotrebnu birokratiju, pojednostavimo procedure validacije, bolje opremanje viznih kancelarija i digitalizaciju procesa podnošenja zahteva.”

 

U Njemačkoj postoji nedostatak kvalifikovanih radnika, posebno u zanatskoj, njegovateljskoj i tehničkoj oblasti. Savezna vlada na ovo reaguje zakonom o imigraciji kvalifikovanih radnika.

 

Savezna vlada intenzivno je radila na dodatnim mjerama za podršku imigraciji kvalifikovanih radnika pored zakona o imigraciji kvalifikovanih radnika. Na krovnom portalu “Učinite to u Njemačkoj” on pruža sveobuhvatne informacije kompanijama i stručnjacima o pitanjima koja se tiču imigracije stručnjaka. Njemačka agencija za zdravstvo i sestrinske profesije podržava medicinske sestre u administrativnim procedurama prilikom zapošljavanja medicinskih sestara iz inostranstva.

 

Na sajtu njemačke vlade objavljena je mapa Njemačke na kojoj je ilustrativno pojašnjeno gdje su najpotrebniji kvalifikovani radnici. Može se primjetiti da su južnim državama radnici najpotrebniji i tu bukvalno “gori” od potrebe za kvalifikovanom radnom snagom.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *