“Zarubežnjeft” ostaje u Srpskoj, nema otkaza

Ekonomija

Rukovodstvo kompanije „Zarubežnjeft“ razgovaralo je danas u Banjaluci sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem, te istaklo da ova kompanija ostaje u Republici Srpskoj i da želi da proširi svoje poslovanje.

 

– Naglasili su da je u „Rafineriji nafte Brod“ trenutno zaposleno 676 radnika, čija je plata veća za 30 odsto od prosječne plate u Republici Srpskoj, i da će se trend rasta plata nastaviti u narednom periodu. S tim u vezi, rukovodstvo ovog privrednog društva je potvrdilo da neće doći do otpuštanja radnika – saopšteno je iz Vlade RS nakon ovog sastanka.

 

Delegaciju kompanije „Zarubežnjeft“ predvodio je generalni direktor Sergej Kudrjašov, a tokom sastanka je razgovarano o aktivnostima koje kompanija „Zarubežnjeft“ provodi u RS i poslovnim planovima za naredni period. Učesnici sastanka izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i uvjerenje da će ta saradnja biti nastavljena i u budućem periodu.

 

Na sastanku je poseban akcenat stavljen na projekte autonomne gasifikacije „Rafinerije nafte Brod“, proširenja mreže benzinskih stanica, izgradnje solarnih elektrana, elektrana na gas i proizvodnje vodonika.

 

Naglašeno je da će realizacija navedenih projekata značajno doprinijeti zaštiti životne sredine i poštovanju svih standarda, koji se primjenjuju u oblasti u kojoj posluje ovo privredno društvo.

 

– Sagovornci su se usaglasili da je realizacija ovih projekata, kao i projekat gasifikacije Republike Srpske, od strateškog značaja, jer će, između ostalog, proizvedeni energenti biti plasirani na tržišta zemalja u regionu, čime će se dodatno ekonomski osnažiti Srpska – navodi se u saopštenju.

 

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković istakao je da je opredjeljenje Vlade da ova kompanija unaprijedi svoje poslovanje, te da će pružiti punu podršku realizaciji svih navedenih projekata.

 

– Predstavnici „Zarubežnjefta“ su poslali jasnu poruku da u ovom regionu vide dosta prilika za saradnju, kao razvojnu šansu u bogatim resursima kojima raspolaže Republika Srpska – dodaje se u saopštenju.

 

Sastanku su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić, ministar finansija RS Zora Vidović i šef Predstavništva RS u Rusiji Duško Perović.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *