Dvije dionice Koridora “5C” koštaće 140 miliona evra

Ekonomija

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske investicione banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Mateo Rivelini danas su u Sarajevu potpisali sporazum vrijedan 140 miliona evra namijenjenih za finansiranje izgradnje dvije dionice autoputa na Koridoru “5C”.

 

Bevanda je rekao novinarima nakon ceremonije potpisivanja da je riječ o kreditu namijenjenom za izgradnju 6,9 kilometara autoputa na dionici Tarčin-Ivan, od Sarajeva prema Mostaru, uključujući izgradnju tunela Ivan i dva vijadukta.

 

“Drugi dio sredstava biće usmjeren na dionicu Poprikuše-Nemila u Zeničko-dobojskom kantonu ukupne dužine 5,5 kilometara, od čega će biti izgrađen dvocjevni tunel dužine 3,6 kilometara”, precizirao je Bevanda.

 

Prema njegovim riječima, rok za završetak dionice Tarčin-Ivan je 2022. godina, a Poprikuša-Nemila 2023. godina.

 

Ističući važnost izgradnje autoputa na Koridoru “5C”, Bevanda je naveo da je u toku zaključivanje grant sporazuma u iznosu 11,7 miliona evra za dionicu Tarčin-Ivan.

 

Kredit, čiji je rok otplate 25 godina, uključujući grejs-period od šest godina, alociran je na Federaciju BiH (FBiH), a korisnik je Javno preduzeće “Autoceste Federacije”.

 

 

Navodeći da su sredstvima EIB-a do sada u BiH izgrađena 82 kilometra autoputa na Koridoru “5C”, Rivelini je izrazio spremnost ove banke da i dalje sarađuje sa domaćim vlastima na izgradnji ovog važnog infrastrukturnog projekta.

 

On je dodao da je, sa danas potpisanim ugovorom, EIB uložio u BiH 2,7 milijardi evra.

 

Potpisivanju sporazuma prisustvova je specijalni predstavnik EU u BiH i šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler, koji je ukazao na potrebu ubrzanja dinamike gradnje Koridora “5C”, s obzirom na to da bi, prema nekim procjenama, za završetak Koridora sadašnjom dinamikom trebalo i do 28 godina.

 

Zatler je najavio da će uskoro s ciljem ubrzanja dinamike gradnje auto-puta na Koridoru “5C” biti održan sastanak sa domaćim vlastima i potencijalnim finansijerima.

 

 

Agencije

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *