Bespovratni podsticaji do 30.000 evra privrednicima

Ekonomija

Privrednici Republike Srpske mogu do 24. marta da se prijave za dobijanje bespovratnih podsticaja u iznosu i do 30.000 evra koje je obezbijedila Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

 

Ovaj projekat pod nazivom „Challenge to Change“ u Republici Srpskoj sprovodi Razvojna agencija Republike Srpske. Predstavnik ove agencije Mićo Stanojević objašnjava da je ovo peti javni poziv u čijem fondu ima 750.000 evra.

 

– Maksimalni iznos granta je 10.000 evra za start-ape, to su privredni subjekti koji su registrovani minimalno šest mjeseci od raspisivanja javnog poziva do 24 mjeseca. Više od dvije godine od osnivanja su zrela preduzeća koja imaju do 249 zaposlenih i oni imaju maksimalni grant do 30.000 evra – rekao je Stanojević.

 

Istakao je da privrednici koji žele podsticaje moraju da obezbijede minimalno 50 odsto novca za učešća u ukupnoj investiciji projekta.

 

– S tim da moraju imati inovativne ideje. Inovativne ideje mogu biti razvojni projekti ili projekti unapređenja usluga, proizvoda i procesa, naprimjer tehnoloških procesa – izjavio je on.

 

Stanojević je objasnio je da se za podsticaje mogu prijaviti privredni subjekti iz BiH i Švedske.

 

– Obavezno je apliciranje u elektronskoj formi uz određena uputstva i alate na c2c.ba, može se pogledati da se uradi of lajn forma i da se olakša priprema za apliciranje u elektronskoj formi – poručio je on zainteresovanima.

 

Stanojević je naveo da je fond „Challenge to Change“ formirala Vlada Švedske, odnosno Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju SIDA, dok ga u BiH ga sprovode Razvojna agencija iz Sarajeva SERDA i Razvojna agencija RS.

 

– Taj projekat se sprovodi u okviru četiri godine, ali su ga donatori produžili za još jednu godinu zbog velikog interesovanja, tako da je povećan i fond za dodjelu novca na 3,9 miliona evra – rekao je Stanojević.

 

Da će iz ovog Fonda dobiti bespovrtane podsticaje nadaju se i u firmi koja će od juna u Prijedoru da proizvodi specijalne plastične vreće ekološki prihvatljive za industrijsku proizvodnju.

 

Industrijska zona “Celpak”

 

Direktor ove firme čiji je investitor iz Njemačke, Osman Džamastagić navodi da je u toku izgradnja proizvodne hale u industrijskoj zoni „Celpak“.

 

– Svaka je firma spremna i voljna da prihvati subvencije, naročito kada zapošljava. Kada pokrenemo proizvodnju u junu zaposlićemo sedam radnika i iće to nekim kontinuitetom do kraja 2020. godine, zato očekujemo ove podsticaje – izjavio je Džamastagić.

 

Vršilac dužnosti direktora Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora (PREDA) Aleksandar Drljača, kaže da je prijava na ovaj poziv vrlo jednostavna i da će PREDA pomoći svima koji žele da se prijave.

 

– Smatramo da je ovo dobar poziv, sredstva su značajna i mogu im pomoći u unapređenju proizvodnje i novih tehnoloških procesa. Dokaz da je dobar projekat je to što su tri korisnika koja su prošle godine dobila bespovratna sredstva, izuzetno zadovoljni i to im je bilo značajno – izjavio je Drljača.

 

Zaključuje da očekuje da ovaj projekat bude produžen za još godinu i po dana i da će ove godine veći broj Prijedorčana dobiti podsticaje.

 

Pozitivni rezultati

 

Mićo Stanojević iz Razvojne agencije Repblike Srpske kaže da se se tokom prva tri poziva za podsticaje Švedske međunarodne agencije za razvoj prijavilo više od 2.070 privrednika koji su elektronski aplicirali.

 

– Od toga ima već 110 konkretnih ugovora i ugovorenih dva i po miliona evra, zatim već u četvrtom pozivu imamo još odobrenih 38 ugovora i 848.000 evra podsticaja – rekao je on.

 

Naveo je da je u RS 39 korisnika dobilo 896.000 evra podsticaja tokom prva tri poziva, od kojih su tri privrednika iz Prijedora koja su dobila 79.000 evra.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *