Više od 150 vozača iz BiH zaustavljeno u Sloveniji

Ekonomija

Više od 150 prevoznika iz BiH koji su 10. marta krenuli kamionima iz Italije nisu stigli u Bosnu i Hercegovinu budući da su zaustavljeni na slovensko-hrvatskoj granici gdje su kilometarske kolone i gdje se rade detaljni pregledi, potvrđeno je za Klix.ba.

 

Nikola Grbić iz Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji saobraćaj Republike Srpske izjavio je da se prevoznici zajedno s prevoznicima iz drugih zemalja nalaze u kolonama.

 

“Tranzit preko Hrvatske i Slovenije ne koriste samo naši prevoznici, već i prevoznici iz Srbije, Turske, Bugarske i drugih zemalja. Neki su u karantinu, neki u kolonama gdje je vrlo neuslovno. Nije isključeno da će svi završiti u karantinu”, rekao je Grbić.

 

Navodi kako će Slovenija uvesti represivne mjere i zatvoriti granicu s Italijom, što će prevoznicima i privrednicima otežati ionako tešku situaciju.

 

“Prevoznici iz BiH neće moći u narednih 14 dana ući u Italiju ili bilo koju drugu zemlju Evropske unije. Kako stoje stvari, mislim da će na graničnim prijelazima s Hrvatskom i Slovenijom ostajati u karantinu 14 dana”, upozorio je Grbić.

 

Dodao je kako će vozači, i kada dođu u Bosnu i Hercegovinu, morati biti 14 dana u samoizolaciji.

 

“Austrija je uvela dodatne provjere, ali dozvoljavaju prolazak. Sve su prilike da će Slovenija i Hrvatska totalno zatvoriti granice i onda je to ozbiljan problem. Dovest će to privredu BiH u pitanje”, ocijenio je Grbić.

 

Smatra kako bi nadležne institucije u Bosni i Hercegovini trebale da urade sve kako bi se dozvolio protok robe s Hrvatskom i Slovenijom.

 

“Prijete nam ogromni gubici kada je riječ o toj privrednoj grani. Ako ne bude pomoći institucija, ova grana će pasti na koljena”, zaključio je Grbić.

 

(Klix)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *