Predlog mjera za stabilizaciju privrednog sistema RS

Ekonomija

U svrhu održavanja potrebnog nivoa privredne aktivnosti u uslovima vanredne situacije, zadržavanja broja radnika i njihovih primanja koja će omogućiti održavanje minimalnog životnog standarda u vanrednim uslovima, Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske dostavila je Vladi RS prijedloge mjera koje bi u najkraćem roku trebalo preduzeti sa ciljem stabilizacije privrednog sistema u Republici Srpskoj.

 

Mjere

 

1. Republika se obavezuje da će uplatiti obaveze po osnovu poreza i doprinosa na plate radnika u privredi za period važenja vanredne situacije za radnike koji nisu mogli raditi, radnike na čekanju i za radnike koji zbog drugih okolnosti nisu mogli raditi,a prouzrokovane su virusom COVID-19;/alternativa slovenački model-radnici na čekanju primaju 80% prosjeka plate isplaćene u posljednja tri mjeseca od čega Vlada snosi 40%(solidarno se nosi teret krize 40% Vlada, 40% poslodavac, 20% radnik) (alternativa tački 1.)

 

2. Uvesti moratorij na plaćanje poreza i doprinosa za period trajanja vanredne situacije. Poreskim obveznicima obezbjediti da poreske obaveze po osnovu poreza na dohodak i doprinosa izmiri kroz reprogram u 24 rate;

 

3. Potrebno je formirati Kopenzacioni fond Republike Srpske/Fond za saniranje posljedica korona virusa po privredu i obezbjediti 300 miliona maraka za njegovo funkcionisanje. Iz Fonda bi tokom trajanja vanredne situacije bila finansirana podrška za poslodavce koji su najdirektnije pogođeni i interventne mjere prema privredi, a u fazi nakon krize za saniranje problema vezanih za negativne efekte globalnih poremećaja i uspostavljanja poslovanja na bazi analize, za svakog pojedinačnog subjekta;

 

4. Putem Garantnog fonda Republike Srpske obezbjediti garancije za plasman kredita poslodavcima, a sa ciljem obezbjeđivanja likvidnosti kompanija.

 

5. Smanjenje i odlaganje plaćanja poreza samostalnim preduzetnicima;

 

6. Izmirenje dugovanja fondova i javnih preduzeća prema poslodavcima.

 

Izvori

 

1. Obavezne rezerve Centralne banke Bosne i Hercegovine;

 

2. Isplata dividende iz Centralne banke Bosne i Hercegovine (300 miliona-40% pripada RS);

 

3. Preraspodjelom unutrašnjih potencijala (uštedama u Budžetu RS, Fondovi, Zavodi, IRB i drugi)

 

4. Podrška međunarodnih finansijskih organizacija(EU, MMF i Svjetske banka i dr.) .

 

Mjere u bankarskom sektoru

 

1. Potrebno je ugovoriti tromjesečno odgađanje otplate rata kredita po zahtjevu građana i poslodavaca;

 

2. Potrebno je ugovoriti tromjesečno odgađanje otplate lizinga po zahtjevu poslodavca;

 

3. Brza kreditna linija na 24 mjeseca u visini tromjesečnih plata proslodavca naravno uz ispunjavanje svih uslova banke (posebno bitno za ugostiteljstvo, turizam i saobraćaj)

 

4. Kreditna linija za likvidnost preduzeća u problemima (standardni revolving kredit).

 

Mjere iz oblasti radnih odnosa

 

1. Definisati status radnika po osnovu odsustva sa rada- radnici su privremeno spriječeni za rad zbog korona virusa i tretiraju sa kao da su na bolovanju (samoizolacija, bolovanje, zaraženi, njega zaraženih, briga za djecu i dr.).

 

2. Izmjenom ili donošenjem posebnog propisa omogućiti korišćenje 70%-100% godišnjeg odmora u periodu trajanja vanredne situacije, kako bi se omogućilo da poslodavci upute radnike na korišćenje kolektivnog godišnjeg odmora u periodu vanredne situacije – alternativa otpuštanju radnika;

 

3. Fond zdravstvenog osiguranja da preuzme obavezu finansiranja naknada za radnike koji su privremeno spriječeni za rad zbog korona virusa (samoizolacija, bolovanje, zaraženi, njega zaraženih, briga za djecu i dr.).

 

4. Obezbjediti da se telefonski ili putem jednostavne aplikacije otvori bolovanje, da radnici ne bi dolazili u domove zdravlja i na taj način povećali rizik od prenosa/dobijanja infekcije (doznake se mogu dostaviti kasnije).

 

Imajući u vidu opredjeljenost poslovne zajednice da zadrži potreban nivo privredne aktivnosti, ali i neizvjesnost u pogledu finansiranja obaveza prema radnicima, problema u transportu roba i svih drugih problema sa kojima se suočavamo, molimo da u što kraćem roku zajednički razmotrimo prijedloge za prevazilaženja stanja i donesemo odluke na dobrobit naše zajednice.

 

U skladu sa mjerama prevencije predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić je održao video konferneciju sa predstavnicima većine banaka iz Republike Srpske.

 

Zaključci koji su doneseni imaju zajednički cilj, a to je prevazilaženje teškoća koje je stanovništvu i privredi prouzrokovala pandemija virusa korona.

 

Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske dobila je čvrsto uvjerenje da će se banke aktivno prilagođavati finansijskoj situaciji i uslovima poslovanja svakog klijenta koji ima probleme s likvidnošću ili dospjelim obavezama. Predložene mjere će se sastojati iz grejs perioda, pomjeranja roka otplate kredita, te dodatnih sredstava za likvidnost ukoliko potrebe klijenata to budu iziskivale.

 

Predstavnici banaka i Vlada Republike Srpske aktivno rade na pronalaženju izvora finansiranja za pomoć privredi. S obzirom na nivo aktivnosti koji se preduzima, kroz dalje razgovore sa bankama i Vladom biće obezbjeđena pomoć za dalje funkcionisanje privrede u vanrednim okolnostima.

 

Solidarno sa građanima i privredom, predstavnici banaka su izrazili spremost da se suoče sa postavljenim izazovima, te prilagode pristup prema potrebama klijenata, kako bi se zajedničkim snagama i zalaganjem umanjile štetne posljedice.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *