Zabrinjavajući podaci o hiljadama otpuštenih u BiH

Ekonomija

Zabrinjavajući podaci o hiljadama otpuštenih radnika usljed epidemiološke krize zbog korona virusa proteklih dana stižu iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

 

Iz službi za zapošljavanje Klix saznaje da su im se od sredine marta građani počeli masovno javljati zbog prestanka radnog odnosa.

 

Za samo tri dana, u periodu od 25. do 27. marta Služba za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona zaprimila je više od 200 zahtjeva za ostvarivanje prava nezaposlenih osoba, temeljem prestanka radnog odnosa.

 

– Zabrinjavajuće su najave računovodstvenih agencija o masovnim otpuštanjima po nalogu svojih komitenata. O tome koliko se o ekstremnim brojkama radi govori i podatak da se u čitavom mjesecu februaru 659 osoba javilo u evidenciju nezaposlenih naše službe zbog prestanka radnog odnosa. Ovim informacijama želimo potvrditi opravdanu zabrinutost javnosti o opstanku privrede u vanrednim uslovima – govore iz Službe za zapošljavanje HNK.

 

Otkazi počeli od 18. marta

 

Na području Kantona Sarajevo do sada su evidentirane ukupno 58.484 nezaposlene osobe. Podaci Službe za zapošljavanje KS pokazuju da je najmanji broj registrovanih nezaposlenih osoba u ovoj godini bio na dan 18. mart – 58.029 nezaposlenih.

 

– Od tada počinje primjetno intenziviranje novih prijava. Od 18. do 30. marta broj novoprijavljenih na evidenciji naše službe porastao je za 455 osoba, koje se uglavnom prijavljuju na evidenciju nezaposlenih zbog prekida radnog odnosa – poručili su iz Službe za zapošljavanje KS.

 

U Republici Srpskoj slična je situacija. Na evidenciju nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje RS tokom marta mjeseca, zaključno sa 27. martom, prijavljeno je 2.580 osoba. Od ukupnog broja prijavljenih, 580 osoba je bez radnog staža i 2.010 sa radnim stažom. Takođe, za 399 osoba sa stažom, radni odnos je prestao u toku mjeseca marta.

 

Najteže ugostiteljima

 

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, više od 7.000 radnika je dobilo prekid ugovora o radu i najveći dio odnosi se na radnike u ugostiteljstvu, drvoprerađivačkoj industriji i oblasti tekstila.

 

Predsjednik Sindikata Selvedin Šatorović govori kako će se ovaj broj udvostručiti ukoliko vlasti do kraja sedmice ne donesu mjere podrške privrednicima i radnicima.

 

– Nemamo apsolutno nikakvih mjera Vlade FBiH koje bi na bilo koji način pomogle poslodavcima da zadrže radnike koji trenutno nisu u mogućnosti raditi zbog mjera koje je naložio Krizni štab FBiH. Mi smo tražili da Vlada FBiH preuzme na sebe obavezu plaćanja poreza i doprinosa naredna tri mjeseca, i to samo za one firme i preduzeća koja odluče zadržati radnike na poslu. To bi značilo da za radnika koji, na primjer, ima platu od 1.000 KM, država preuzme onaj dio koji se tiče poreza i doprinosa, a da neto platu isplati poslodavac. To je jedan od najboljih načina pomoći poslodavcima i radnicima kojima je potrebno da u ovim problemima barem ne brinu o tome hoće li imati egzistencijalnih problema i ostati bez zdravstvenog osiguranja. Druga od mjera jeste da se poslodavci oslobode zakonskog plaćanja poreza na dobit za 2019, da se plaćanje PDV sa 10. u mjesecu prebaci na posljednji dan u mjesecu. Tražili smo i da se izvrši jednokratna pomoć prema najugroženijoj populaciji, to jest penzionerima koji imaju najnižu penziju, u visini od 70 do 100 KM – istakao je Šatorović.

 

Radnicima kojima su iz službi za zapošljavanje rekli da tek za 45 dana predaju izjavu o prekidu radnog odnosa koja im osigurava mjesečnu naknadu nakon gubitka posla, što je zadesilo ugostitelje na području Zeničko-dobojskog kantona, Šatorović poručuje da takve slučajeve moraju prijaviti inspekcijskim organima.

 

– To je jedini način da imaju minimalna sredstva za život i ne trebaju prihvatati takvu situaciju. Neka se nama jave za pomoć- dodaje Šatorović. Ipak, iz Saveza samostalnih sindikata vjeruju da će se do kraja sedmice stvari promijeniti na bolje, odnosno da će Vlada FBiH podržati privrednike.

 

– Svaki dan znači gubljenje novih radnih mjesta. Nadam se da neće biti kasno za uvođenje ekonomskih mjera i da će se to desiti do kraja sedmice. Nadamo se da će to biti kvalitetne i obzirne mjere. Ukoliko se Vlada FBiH izdigne i realno sagleda stvari, mislim da ima nade za ekonomiju BiH i šansu da se naša zemlja nakon pandemije nastavi boriti s drugim problemom, a to će biti ogromna recesija. Ako svi budemo na istom fonu, iz toga ćemo izaći kao pobjednici – govori Šatorović te dodaje da su vlasti u RS u ovoj epidemiološkoj krizi energičnije i efikasnije djelovale, dok se FBiH bavila političkim promjenama kriznih štabova.

 

Podsjećanja radi, svim službama za zapošljavanje u BiH proteklih dana prijem stranaka obavlja se uglavnom u slučajevima ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje, dakle u hitnim slučajevima.

 

Nezaposlene osobe nisu dužne obavljati redovnu prijavu na biroe za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti, a svi rokovi za redovne prijave su prolongirani. Osobe kojima je prestao radni odnos, radi ostvarivanja svojih prava, mogu se javiti službama putem imejla ili telefonskih brojeva.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *