Privredna komora traži da se usvoje mjere za ublažavanje posljedica krize

Ekonomija

Predstavnici Privredne komore Republike Srpske, dostavili su nadležnim institucijama Republike Srpske i BiH prijedlog mjera koje imaju za cilj ublažavanje posljedica uticaja virusa korona na domaću privredu.

 

Ove mjere je hitno potrebno usvojiti, kažu u Privrednoj komori, jer u aprilu privredu očekuje mnogo veći udar od onoga što trenutno preživljavaju.

 

Više od devet stotina privrednika nam je već prijavilo značajne gubitke koje trpe nakon pojave virusa korona u Republici Srpskoj, kažu u Privrednoj komori.

 

Napominju da je osnovni cilj mjera koje zahtjevaju, da se sačuvaju radna mjesta i da opstanu preduzeća.

 

Prvi zahtjev je da se svim radnicima u djelatnostima kojima je trenutno zabranjen ili onemogućen rad, iz javnih sredstava obezbijedi naknada u iznosu najniže plate u bruto iznosu.

 

Predstavnici poslovne zajednice kažu da je ovaj zahtjev opravdan jer u Republici Srpskoj postoje javna sredstva koja bi se preraspodjelom mogla usmjeriti u privredu u cilju opstanka proizvodnje i zadržavanja radnih mjesta.

 

Zahtjevi privrednika jesu opravdani i biće razmotreni, odgovara premijer Republike Srpske, međutim za sada nema novca da Republika Srpska finansira bruto plate za radnike ugroženih privrednih grana.

 

Privredna komora takođe traži da Agencija za bankarstvo uvede obavezu da banke u Srpskoj svim dužnicima moraju da ponude moratorijum na otplatu kredita.

 

Zahtjevi privrednika su opravdani, objašnjavaju ekonomisti, jer trenutno uputstvo Agencije za bankarstvo je preporuka, prema kojoj banke mogu a ne moraju da odobre moratorijum na kredite.

 

Iz Privredne komore je zatraženo i da Uprava za indirektno oporezivanje produži rok izmirenja PDV-a i maksimalno skrati rok povrata ovog poreza.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *