BiH do 80,5 miliona evra pomoći za rješavanje posljedica epidemije

Ekonomija

Finansijska pomoć BiH za podršku u rješavanju posljedica virusa korona u smislu hitnih medicinskih potreba i socioekonomskog oporavka iznosiće do 80,5 miliona evra, naveli su u zajedničkoj izjavi ambasadori država članica EU akreditovani u BiH, komandant EUFOR-a general Rajnhar Trišak i šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler.

 

U zajedničkoj izjavi je istaknuto da EU ostaje jednako posvećena BiH i usljed zdravstvene krize izazvane epidemijom virusa korona, kada je solidarnost potrebnija nego ikada.

 

“Iako je EU najveći trgovinski partner BiH i njen najveći donator, naš odnos se ne zasniva isključivo na obostranim ekonomskim pogodnostima, pa čak ni na geografiji ili kulturi, već na temeljnom principu solidarnosti koji je zbližio Evropljane u godinama nakon Drugog svjetskog rata. U tom duhu danas sarađujemo sa građanima i vlastima u BiH”, navodi se u saopštenju.

 

U zajedničkom saopštenju naglašavase da su zemlje širom svijeta, uključujući i one u Evropi, uvele mjere karantina i ograničenja putovanja da bi spriječile širenje virusa, ali da to ne znači da su odustale od međusobnog pomaganja, te da nije obustavljen izvoz medicinske opreme iz EU.

 

“On se nastavlja, uz prethodno odobrenje država članica EU. BiH je takođe pozvana da, kao i susjedi sa zapadnog Balkana, pristupi Zajedničkom sporazumu za nabavku hitne medicinske opreme skupa sa državama članicama EU. Sada je potrebno brzo djelovati kako bi se proces nabavki finalizirao”, navode ambasadori zemlja članica EU i komandant EUFOR-a.

 

Zajednički se radi na olakšavanju prevoza robe preko granica, unutar regiona i sa EU.

 

“Nadamo se da će se sve zemlje regiona pridružiti BiH iskazivanjem podrške inicijativi Transportne zajednice i Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini /CEFTA/ za uspostavljanje `zelenih koridora`. Koridori su zamišljeni s ciljem ubrzavanja protoka roba neophodnih za regiju, uključujući BiH”, navodi se u saopštenju.

 

Još jedan “mehanizam solidarnosti”, ističu ambasadori, jeste Mehanizam Unije za civilnu zaštitu koji je upravo aktiviran kako bi osigurao nematerijalnu pomoć za BiH iz resursa država članica.

 

“Svakodnevno smo u kontaktu s vlastima u BiH i aktivno koordiniramo s UN, Svjetskom zdravstvenom organizacijom /SZO/, međunarodnim finansijskim agencijama i EUFOR-om. Naš jedini cilj je što brže pružiti konkretnu pomoć direktno građanima BiH”, naglašavaju ambasadori.

 

U saopštenju se podsjeća da je tokom protekle tri sedmice ambasador Zatler u ime EU potpisao s UNDP-om prvi dio finansijskog paketa pomoći od 7.000.000 evra.

 

“Isporuke su već u toku – podijeljeno je 7.500 testova, a 15.000 zaštitnih vizira za medicinsko osoblje će biti dostavljeno do kraja sedmice. Prvih 40 respiratora stiže u aprilu, a ostatak u maju”, podsjećaju ambasadori zemalja članica EU.

 

Pored gorućih zdravstvenih pitanja, ambasadori zemalja članica EU svjesni su koliko je ova situacija teška za ekonomiju u BiH generalno, a posebno za mala preduzeća.

 

Ambasadori EU u BiH podsjećaju na kampanju kojom se građani pozivaju da ostanu kod kuće kako bi zaštitili najugroženije i pomogli kod usporavanja daljeg širenja korona virusa jer je u suštini riječ o načinu da se ovom društvu omogući borba protiv virusa bez preopterećenja medicinskih radnika i izbjegne kolaps javnog zdravstvenog sistema.

 

“Dok podržavamo neophodne aktivnosti vlasti u BiH u cilju rješavanja ove krize, od najveće je važnosti održati odgovarajuću ravnotežu između preventivnih mjera i poštivanja ljudskih i demokratskih prava svih građana. S tim u vezi, posebno je važno obezbijediti da se prava i potrebe ranjivih grupa u potpunosti poštuju i zadovoljavaju u svjetlu trenutne situacije”, navodi se u saopštenju.

 

Ambasadori država članica EU akreditovani u BiH, komandant EUFOR-a general Rajnhar Trišak i šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler napominju da je virus teško pogodio sve, te da će biti pobijeđen zajedničkim djelovanjem, oslanjajući se na evropske vrijednosti saradnje, transparentnosti i solidarnosti.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *