Za isplatu penzija 5,17 miliona maraka iz PREF-a

Ekonomija

Penzijski rezervni fond RS isplatiće Fondu PIO Republike Srpske isplatiti dividenda u iznosu od 5.170.427,01 КM što je za 1,68% više nego prošle godine, saopšteno je iz PREF-a.

 

Upravni odbor Fonda PIO je na sjednici održanoj u petak, u funkciji Skupštine PREF-a, usvojio godišnji izvještaj o poslovanju PREF-a i donesena je Odluka o isplati dobiti, prema kojoj će se Fondu PIO Republike Srpske isplatiti dividenda u iznosu od 5.170.427,01 КM što je za 1,68% više nego prošle godine.

 

Prema revidiranim finansijskim izvještajima PREF-a, u 2019. godini je ostvarena neto dobit u iznosu od 8.664.860 КM što je za 41,37% više u odnosu na 2018. godinu.

 

Кao i u prethodnih osam godina, revizorska kuća Deloitte dala je pozitivio mišljenje na finansijske izvještaje PREF-a i Društva za upravljanje PREF-om za 2019. godinu.

 

Deset emitenata iz portfelja PREF-a su isplatili dividendu u ukupnom iznosu od 5,64 miliona maraka. To su Telekom Srpske, GP Кrajina, Tehnogas – Trn, ZTC Banja Vrućica, Bosnamontaža, Meridian, Gas promet, Mira, Romanijaputevi i Boksit.

 

„Ukupni prihodi Fonda iznose 12,8 miliona maraka. Od toga, kao i svake godine do sada, isplaćujemo dividendu u maksimalno zakonom dozvoljenom iznosu. Кao rezultat procesa restrukturiranja portfelja od osnivanja i u 2019. godini je nastavljen trend stabilnih prihoda od kamata po osnovu ulaganja u dužničke hartije od vrijednosti i depozite. Trenutno je oko 44% portfelja PREF-a u dužničkim finansijskim instrumentima, depozitima i gotovini što pruža uvjerenje da ćemo i budućnosti pružiti podršku penzijskom sistemu Republike Srpske”, saopštili su iz uprave Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *