Utvrđen Prijedlog sporazuma o zajmu BiH i IBRD-a vrijedan 33,1 milion evra

Ekonomija

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog sporazuma o zajmu (hitni projekat za Kovid-19) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) vrijedan 33,1 milion evra – Republici Srpskoj 13.240.100 evra, a Federaciji BiH (FBiH) 19.859.900 evra.

 

Sredstva su namijenjena prevenciji, otkrivanju i odgovoru na prijetnju koju nameće epidemija virusa korona, jačanjem pripravnosti nacionalnih sistema javnog zdravstva i pružanjem socijalne pomoći najugroženijim grupama pogođenim epidemijom u BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

 

Implementator projekta u Republici Srpskoj je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, a u FBiH Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo rada i socijalne politike.

 

Rok otplate zajma je 32 godine, uključujući sedam godina grejs perioda, dok će prijedlog ovog sporazuma sa osnovama biti dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju procedury, navodi se u saopštenju.

 

Na današnjoj sjednici Savjeta ministara donesena je odluka o raspodjeli finansijskih sredstava međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje uplaćenih na namjenski podračun Jedinstvenog računa trezora BiH, dobijenih od Međunarodne organizacije za pomoć, zaštitu i razvoj, a koju je osnovala “Svjetska islamska liga”.

 

Ova međunarodna organizacija uplatila je 535.852,96 KM, a od toga će Federaciji BiH biti doznačeno 329.549,57 KM, Republici Srpskoj 200.944,86 KM, a Brčko distriktu 5.358,53 KM.

 

Novčana sredstva se dijele u skladu sa ranije usvojenim procentima – 61,5 odsto za Federaciju, 37,5 odsto za Republiku Srpsku, jedan odsto za Brčko distrikt, dok će federalna pomoć biti raspoređena u jednakom omjeru na Federaciju BiH i 10 kantona, i to po 50 odsto.

 

Savjet ministara donio je odluku o raspodjeli međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje u opremi i drugim sredstvima, dobijene od vlada Slovenije, Malezije, Turske, Austrije i Azerbejdžana.

 

Riječ je o šatorima, poljskim krevetima, vrećama za spavanje, grijalicama, jastucima, posteljinama, setovima za ručavanje, više od dva miliona zaštitnih maski, kao i zaštitnim odijelima i rukavicama, dezinfekcionim sredstvima, te sredstvima za ličnu higijenu.

 

Pomoć je podijeljena u skladu sa ranije usvojenim procentima – 61,5 odsto FBiH, 37,5 odsto Republici Srpskoj jedan odsto Brčko distriktu, dok će se federalni dio dijeliti u jednakom omjeru – po 50 odsto FBiH i kantonima.

 

Na današnjoj sjednici je utvrđen Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci medicinskih protivmjera, koji je potpisala ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković y aprily u Sarajevu.

 

Ratifikacija ovog sporazuma potvrđuje opredijeljenost BiH da učestvuje u javnim nabavkama EU medicinskih sredstava za sprečavanje širenja epidemije virusa korona, a pandemije Kovida -19.

 

Prijedlog odluke biće upućen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru ratifikacije.

 

Savjet ministara nije donio odluku o uspostavljanju grupe za socio-ekonomske odgovore na pandemiju Kovida-19.

 

Osim Turkovićeve, protiv odluke su glasali ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Dževad Mahmutović.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *