Oštetili budžet Srpske za 2,97 miliona KM

Ekonomija

Poreska uprava Republike Srpske je u prvih pet mjeseci ove godine nadležnim tužilaštvima dostavila devet izvještaja protiv poreskih obveznika zbog osnova sumnje da krivičnim djelima oštetili budžet Srpske za 2,97 miliona KM.

 

Izvještaji su u tom periodu podneseni, prije svega zbog utaje poreza i doprinosa, ali i zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, te povrede prava radnika.

 

Naime, najviše izvještaja nadležnim tužilaštvima u ovoj godini, njih šest, podneseno je zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da su odgovorna lica u četiri preduzeća i jedno fizičko lice utajili poreze i doprinose u ukupnom iznosu od 2.462.731 KM štete za budžet RS.

 

Za ovo krivično djelo izvještaji su podneseni protiv dva odgovorna lica u preduzeću „Agrotruck“ Srbac , „Narval“ Bijeljina, „Guzijan Pasuscuro“ Laktaši i „Delta auto“ Novi Grad.

 

Pored toga, od početka ove godine Poreska uprava RS je nadležnim tužilaštvima podnijela i dva izvještaja protiv odgovornih lica u dva preduzeća zbog sumnje u postojanje krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, čime je po budžet RS pričinjena šteta u iznosu od 173.776 KM.

 

Izvještaji su zbog ovog krivičnog djela podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima „Maltea“ Gradiška i „Business consultant Janić“ Banjaluka.

 

U ovom periodu Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka podnesen je i izvještaj protiv odgovornog lica u preduzeću „Uranak produkt“ Banjaluka, zbog sumnje u postojanje krivičnog djela povreda osnovnih prava radnika, čime je po budžet RS pričinjena šteta u iznosu od 336.766 KM.

 

Iz Poreske uprave kažu kako ovi podaci pokazuju da je i u 2020. godini nastavljen intenzivan rad istražilaca Poreske uprave RS na terenu, sa ciljem razotkrivanja krivičnih djela.

 

„Inspektori Poreske uprave RS će i u narednom periodu, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Republike Srpske“, rekao je Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske.

 

capital.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *