Softić: Pad BDP-a u BiH biće skoro šest odsto

Ekonomija

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić izjavio je u Rovinju da se procjenjuje da će pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) BiH u ovoj godini iznositi blizu šest odsto, dok se za narednu godinu predviđa rast BDP-a od blizu četiri odsto.

 

Učestvujući na Susretima guvernera centralnih banaka zemalja regiona o monetarnoj politici i finansijskoj stabilnosti u doba virusa korona, te odgovoru finansijskog sektora na krizu izazvanu tim virusom, Softić je rekao da će oporavak u BiH zavisiti od dinamike oporavka njenih glavnih trgovinskih partnera, zemalja EU, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

 

“S niskom domaćom potražnjom, uključujući ograničeni fiskalni prostor, malu privatnu potrošnju i bez novčanog podsticaja, brzina oporavka u velikoj mjeri će zavisiti od međunarodnih priliva kapitala”, istakao je Softić.

 

On je naglasio da će ključno biti oslanjanje na multilateralnu podršku, imajući u vidu skroman nivo direktnih stranih ulaganja u BiH sa samo 700 miliona KM tokom prošle godine.

 

Obrazlažući situaciju u monetarnom i finansijskom sektoru BiH tokom pandemije virusa korona, Softić je rekao da od početka ove krize, Centralna banka pomno prati domaća i međunarodna događanja.

 

Prema njegovim riječima, u BiH nije bilo moguće slijediti korake drugih centralnih banaka i koristiti neke konvencionalne ili nekonvencionalne mjere monetarne politike, s obzirom na činjenicu da Centralna banka primijenjuje strogi valutni odbor.

 

“Naša prva odbrambena linija bila je održavanje kredibiliteta valutnog odbora”, rekao je Softić, istakavši da je jedini instrument monetarne politike koji Centralna banka ima na raspolaganju obavezna rezerva.

 

Guverner Centralne banke BiH je rekao da je bilo inicijativa za izmjenu stope obavezne rezerve, te naglasio da za to nije bilo realnog razloga jer komercijalne banke na računima drže značajan iznos iznad nivoa obavezne rezerve, dodavši da su valutni odbor i stabilan kurs prema evru doprinijeli ukupnoj stabilnosti sistema, što su potvrdile i međunarodne rejting agencije.

 

Osvrćući se na iskustva centralnih banaka u upravljanju krizom, Softić je rekao da su se koordinacija i komunikacija pokazali ključnim alatima u upravljanju krizom.

 

“Vremena koja su pred nama biće, bez sumnje, vrlo zanimljiva i izazovna. Čini se da je razmišljanje o dugoročnim problemima i pronalaženje rješenja za njih relevantnije nego ikad”, rekao je Softić, dodavši da je naučeno puno lekcija iz “kovid krize”, ali da ona još nije gotova.

 

Prema njegovim riječima, stvarni efekti krize postaće vidljivi kad ona završi, dok se u međuvremenu mora naučiti živjeti s virusom korona i početi razmišljati “izvan okvira kovida”.

 

Susret guvernera centralnih banaka zemalja regiona održan je u organizaciji poslovnih sedmičnih novina “Lider” i Hrvatskog udruženja banaka, a cilj skupa je unapređenje saradnje finansijskih institucija regiona i razmjena iskustava u suzbijanju i ublažavanju posljedica finansijskih kriza i ukupne privrede.

 

Nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *