Stižu pare: Nova tranša MMF-a za BiH 154 miliona maraka

Ekonomija

Vijeće ministara BiH očekuje da bi prva tranša novca od Međunarodnog monetarnog fonda trebalo da bude doznačena BiH u petak, nakon što Izvršni odbor MMF-a u srijedu odobri novi prošireni aranžman za BiH.

Ovo je zaključeno na vanrednoj sjednici Vijeća ministara BiH oržanoj u utorak, na kojoj je donesena odluka o povlačenju prve tranše proširenog aranažmana MMF-a u iznosu od 154.155.170 KM.

Vijeće ministara ovlastilo je Vjekoslava Bevandu, ministra finansija i trezora, da izda promisornu notu i sprovede potrebne aktivnosti iz svoje nadležnosti za povlačenje prve tranše. Od sredstava prve tranše, dvije trećine alocirano je za budžet Federacije BiH, a jedna trećina za budžet Republike Srpske, saopšteno je iz VM. “Ovaj novac je podrška budžetima i u te svrhe će biti i korišten”, kazali su “Nezavisnim” iz Ureda premijera Federacije BiH.

Od toga RS će dobiti 51,4 milion KM, a FBiH 102,7 miliona KM. Otplatu duga obavljaće entiteti u skladu s važećim zakonskim propisima. Novi produženi aranžman za BiH vrijedan je ukupno 1.077.030.789 KM i biće odobravan u tranšama u periodu od tri godine. Iz Ministarstva finasija i trezora ističu da je sjednica Vijeća ministara održana kako bi sve bilo spremno kada MMF u srijedu donese odluku o puštanju prve tranše kredita.

Ministarstvo finansija i trezora pripremilo je sve tehničke detalje i preduzelo sve aktivnosti u saradnji sa Centralnom bankom BiH kako bi odmah bila uplaćena prva tranša. Francisko Prodi, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, rekao je juče za medije u BiH da će danas Odbor izvršnih direktora MMF-a najvjerovatnije odobriti kreditni aranžman BiH vrijedan 1,1 milijardu KM, a da će prva tranša biti uplaćena u narednim danima.
Zoran Tegletija, ministar finansija RS, kazao je juče da očekuje od izvršnih direktora MMF-a zaključivanje aranžmana. On je istakao da se sve budžetske obaveze RS izvršavaju u skladu s operativnim planom potrošnje.

“Ukoliko sredstva planirana budžetom budu doznačena do kraja godine, očekujemo stabilizaciju u izvršenju budžeta, te isplatu sredstava čija isplata je prolongirana tokom tekuće budžetske godine”, kaže Tegeltija.

Kao što je poznato, novi zajam dizajniran je tako da previše ne optereti budžete u budućnosti. Radi se o kreditu s kamatom od 1,05 posto i grejs periodom od četiri godine, dok je otplatni period šest godina. Zauzvrat, bh. vlasti obećale su MMF-u set opsežnih reformi u čijem su žarištu one strukturalne prirode, koje bi trebalo da omoguće snažniji zamah privatnom sektoru.

Ovo je, kako su ranije govorili iz kabineta entitetskih premijera, najpovoljniji kreditni aranžman, grejs period je četiri i po godine, otplata 12 jednakih polugodišnjih rata. Zbog postavljenih uvjeta, ekonomisti vjeruju da će ovaj put sredstva biti utrošena i na provedbu reformi, a ne samo krpljenje budžetskog deficita.

Vjekoslav Domljan, ekonomski analitičar, ističe da je nemoguće znati na šta će biti potrošen kredit MMF-a dok on ne bude realizovan. Naglašava da je ovaj prošireni aranžman MMF-a dosad najpovoljniji jer je kamatna stopa manja od bruto društvenog dohotka, koji je ove godine u BiH porastao za tri posto. Međutim, upozorava da u BiH nije povoljna ekonomska situacija sve dok bruto društveni dohodak ne bude povećan za bar sedam posto.

“Pozitivno je to što će ovaj aranžman biti na duži period, pa će BiH imati vremena da malo odahne i bavi se reformama”, rekao je Domljan.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, ističe da se ovaj put radi o aranžmanu koji je bolje kvalitete i koji će tražiti od vlada u BiH da praktično dokažu da su zaista uradile ono što je nužno na stvaranju bolje poslovne klime. Dodaje da će ova prva tranša vjerovatno biti iskorištena za krpljenje budžeta, jer su velika dugovanja prema budžetskim korisnicima u oba entiteta.

Nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *