Uslovi i preporuke o izvozu voća i povrća u Rusiju biće ispunjene do petka?

Ekonomija

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH trebalo bi da do petka, 9. septembra, obavijesti rusku stranu da su ispunjeni uslovi i preporuke njihove inspekcije kad je riječ o izvozu voća i povrća u Rusiju.

Ovo je konstatovano na današnjem sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Steve Mirjanića, federalnog ministra poljoprivrede Šemsudina Dedića i predstavnika distrikta Brčko sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirkom Šarovićem.

Mirjanić je izjavio medijima poslije sastanka da je dogovoreno da svi nedostaci što prije budu otklonjeni.

“U Republici Srpskoj smo održali nekoliko sastanaka sa svim akterima u ovom poslu – državnim institucijama i privrednim subjektima na koje se odnosi izvoz na rusko tržište. Većina posla već je završena. Mislimo da će do petka biti završeno sve”, rekao je Mirjanić.

Prema njegovim riječima, informacija o otklonjenim nedostacima biće dostavljena Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH koje treba da obavijesti rusku stranu da su otklonjene sve manjkavosti koje su uočili ruski inspektori.

“Što se tiče proizvođača, tu su stvari u redu. Što se tiče laboratorije u kojoj se vrši ispitivanje tu treba još izvršiti neke promjene i to je već na putu da bude urađeno”, naglasio je Mirjanić.

Prema njegovim riječima, druga najveća primjedba ruskih inspektora bila je na sam rad poljoprivredne, odnosno sanitarne inspekcije.

“To su više protokolarna nego suštinska pitanja – gdje se drži pečat, jesu li pod ključem obrasci za sertifikat, kako su obezbjeđene kancelarije i zgrada. Nadam se da ćemo ovo sve završiti do petka i u ponedjeljak ruska strana treba da odluči o nastavku izvoza”, istakao je Mirjanić.

Šarović smatra da je BiH sposobna da za ova tri-četiri dana otkloni sve nedostatke koje je navela ruska inspekcija.

“U završnoj smo fazi da do kraja sedmice pošaljemo definitivan odgovor ruskoj strani da smo ispunili uslove i preporuke njihove inspekcije”, naglasio je on.

Šarović je naveo da je na dašanjem sastanku, koji je ocijenio kao veoma dobar, bilo riječi i o bolestima kvrgave kože i plavog jezika.

Šarović je ranije izjavio da se u izvještaju Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije-Roseljhoznadzora, koja je od 17. do 20. avgusta boravila u BiH, navodi da poljoprivredni proizvođači i poljoprivredna dobra u BiH uzgajaju, a izvoznici u Rusiju izvoze proizvode visokog fitosanitarnog rizika, ne uzimajući u obzir posebnosti ruskih fitosanitarnih zahtjeva.

Rusija je početkom avgusta donijela privremenu odluku o zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH zbog sumnje na porijeklo robe, ali i kvalitet inspekcijskog nadzora.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *