Nove metode proširenja Evropske unije za zapadni Balkan

BIH

U Briselu će danas biti predstavljena nova metodologija proširenja Evropske unije koja će članicama bloka dati ovlaštenja da zaustave proces primanja u Uniju ili da, čak, natjeraju zemlje da ispočetka započnu razgovore u pojedinim političkim područjima.

 

Promjene će omogućiti državama članicama veće pravo glasa, kako bi se smekšala Francuska, koja je uložila veto na proširenje bloka na zemlje sa Balkana.

 

Međutim, prijedlozi Komisije neće ispuniti pojedine zahtjeve Francuske, uključujući prijedlog da se novčana sredstva za nove članice uzimaju od novca izdvojenog za siromašne zemlje koje su već u EU.

 

Zvaničnici EU tvrde da bi takav postupak ugrozio podršku za proširenje među siromašnijim zemljama koje su članice Unije.

 

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron zaustavio je u oktobru proces pristupanja Srbije, BiH, Kosova, Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije.

 

Evropska komisija se nada da će ubijediti Francusku da povuče svoje prigovore do samita EU-Balkan koji se u maju održava u Zagrebu.

 

Francuska je u novembru predložila izmjene koje će liderima zemalja članica omogućiti veće pravo glasa u vezi sa proširenjem EU.

 

Vlasti u Parizu tvrde da dugoročno podržavaju pristup balkanskih zemalja EU.

 

Neimenovani diplomata EU izjavio je da još nije poznato da li će Francuska biti zadovoljna novim prijedlozima.

 

Zvaničnici u Francuskoj izjavili su da još nisu vidjeli prijedloge, ali da su razgovarali sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

 

SB

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *