Premijer kantona Sarajevo podnio ostavku

BIH

Mario Nenadić podnio je ostavku na funkciju predsjednika Vlade Kantona Sarajevo. Ostavku je podnio predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo Mirzi Čeliku, a ostavku potvrđuje Skupština Kantona Sarajevo.

 

Nenadić je u obrazloženju naveo da svojom ostavkom smatra da su to učinili i ostali članovi Vlade.

 

“Uvažavajući informacije kojima raspolažem i procese koje smo započeli u ovom izuzetno teškom periodu, svjestan sam da Vlada Kantona Sarajevo mora imati političku podršku i prohodnost u donošenju hitnih odluka i ubrzavanju pokrenutih procesa u interesu građana”, naveo je Nenadić. Istakao je da mu je drago da dolazi sastav Vlade čije će odluke imati neophodnu političku podršku te da smatra da je njegova moralna i zakonska obaveza i odgovornost prema građanima KS ubrzati procese koji neminovno slijede. Dodao je da će do imenovanje novog sastava Vlade on i njegovi ministri savjesno obavljati svoje dužnosti.

 

 

Da je Nenadić ostavku podnio, potvrdio je i Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, te je rekao da podržava njegov potez.

 

“Danas sam primio Nenadića i Zvonka Marića, šefa Poslaničkog kluba SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo. Bez rezerve sam podržao namjeru Nenadića da uputi neopozivu ostavku, što, posljedično, znači i ostavku cijele Vlade KS”, kazao je danas Radončić.

 

Podsjetimo, Nenadić je ove sedmice poručio da je spreman podnijeti ostavku. Kako je kazao, svjestan je da se promijenila skupštinska većina i da se to pokazalo na lokalnim izborima. Stranke “četvorke” (Narod i pravda, Naša stranka, SDP i NBL) u naredne četiri godine imaće većinu u svim općinama na području Kantona Sarajevo, izuzev općine Ilijaš, gdje je SDA zadržala i načelničku, ali i pozicije u Općinskom vijeću. Stranke “četvorke” zajedno, a i ponaosob osvojile su i veliki broj mandata u općinskim i gradskim vijećima širom Federacije BiH. Takođe, već dva mjeseca “četvorka” ima većinu u Skupštini KS.

 

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, za “Nezavisne” kaže da se ni u jednoj općini u Sarajevu, izuzev Trnova, neće moći realizovati ništa bez politika “četvorke”.

 

“Svjesni smo težine i odgovornosti, ali i stanja u kojem se nalazi BiH u ovom trenutku. Zbog posljedica loše vlasti, ali i pandemije, ubijeđen sam da ćemo onako kao što smo vodili kantonalnu vladu 14 mjeseci transparentno, javno pokazati građanima jednu potpuno drugačiju politiku i to je uvod za 2022, za koju sam ubijeđen da će ove politike potpuno dominirati”, kazao je Konaković.

 

Njegov zamjenik Elvedin Okerić za “Nezavisne” ističe da su SDA kaznili građani Kantona Sarajevo jer su prepoznali da postoji nada i koncept koji je ponudila “četvorka”, a taj koncept je borba protiv korupcije te transparentnost i odgovornost.

 

“Građani su vidjeli da je SDA revitalizirala sav kriminal i korupciju pred očima janvosti”, kazao je Okerić.

 

Alma Čolo, član Predsjedništva SDA i poslanik u Predstavničkom domu BiH, za “Nezavisne” kaže da SDA treba jedna sveobuhvatna analiza i da se krivica ne može prebacivati nikome, jer dosta je propusta unutar stranke, kao i loših kadrovskih rješenja.

 

“Građani žele mlade i pametne ljude, žele one koji mogu da ponude neka nova rješenja, pogotovo u urbanim sredinama. Ne može se desiti da na svakim izborima budu predlagani isti ljudi, treba mijenjati i mislim da treba dobro analizirati šta je dovelo do ovoga, ne bih da se odugovlači s tim”, rekla je Čolo i dodala da je Sarajevo pretrpjelo najteži gubitak i da jedva čeka sjednicu Predsjedništva da razmijene mišljenja.

 

Ivana Marić, politička analitičarka, kaže za “Nezavisne” da su građani u Sarajevu i u svim većim općinama i gradovima u FBiH pokazali da ne žele SDA.

 

“Kaznili su njihovu bahatost, niz afera u koje su bili umiješani najviši zvaničnici SDA”, kazala je Marićeva. Dodala je da stranke “četvorke” imaju dvije godine da pokažu šta znaju kako bi se poraz SDA prenio i na više nivoe.

 

“Građani su kaznili i SBB, i DF, nekadašnje stranke koje su bile dio ‘šestorke’ u Vladi Kantona Sarajevo, a koje su izdale građane i priklonile se SDA”, zaključila je Marićeva.

 

Nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *