Snijeg donio nove probleme migrantima u Velikoj Kladuši i Ključu

Društvo

Nakon prvog snijega ove jeseni u Unsko-sanskom kantonu, migranti za koje i dalje nije regulisano pitanje smještaja nalaze se “pod vedrim nebom” u nekoliko improviziranih kampova i punktova u kojima vladaju nehumani uslovi.

U katastrofalnom stanju je kamp Trnovi u Velikoj Kladuši, gdje migranti borave u šatorima već nekoliko mjeseci. Stanje je danas alarmantno.

– U Trnovima je pod šatorima blizu 350 migranata koji su u veoma teškom stanju. Zamislite kako je biti pod šatorima u ovom periodu – kazao je za Klix.ba Husnija Kličić, predsjednik Crvenog krsta USK.

Iz Crvenog krsta opštine Ključ jutros su objavili fotografije šatora u kojima je veća grupa migranata prespavala proteklu noć.

– Ovo više nije migrantska kriza, jednostavno ovo prerasta u jednu nehumanu katastrofu, nebrigu i osudu na nehumane patnje ovih već napaćenih ljudi. Njih 64 je prenoćilo doslovno u vodi. Na ovom mjestu je takav teren da se nema načina, u ovakvim uslovima, pružiti ni minimalna zaštita ovim migrantima. Pokušali smo kontaktirati nadležne da se organizuje jedan autobus za prevoz, ali bezuspješno. Crveni krst redovno izvještava o ovim i sličnim problemima, međutim, nemamo na pomolu nikakvog rješenja za ove probleme – kazali su iz Crvenog krsta Ključ.
On je rekao da se na ulazu u opštinu Ključ nalazi punkt, odnosno štand koji je nastao zaustavljanjem autobusa koji dolaze iz Sarajeva.

– Tu smo dijelili lanč pakete. Danas smo donijeli odluku da se ti šatori uklone, a lanč paketi, deke i vreće za spavanje će se dijeliti iz auta na tom mjestu – kazao je Kličić.

Za sada nema zvaničnih informacija da li će migranti s ovih lokacija biti premješteni u osposobljene prihvatne centre u Unsko-sanskom kantonu, Sarajevu ili Mostaru, no uzimajući u obzir uslove koji trenutno vladaju na terenu, čini se da bi to trebalo biti što prije urađeno.

klix.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *