Nestašica petovalentnih vakcina već dva mjeseca

Društvo

Petovalentnih vakcina koje se daju bebama do druge godine života, po kalendaru obavezne imunizacije u RS, u pojedinim domovima zdravlja nema već duže od dva mjeseca.

Kako su za Srpskainfo potvrdili roditelji u Prijedoru, toliko vremena već u tamošnjem domu zdravlja dobijaju informaciju da vlada nestašica ove vakcine i da ne znaju kada će one biti ponovo isporučene i ponovo dostupne za vakcinaciju djece. Slične informacije roditelji od nedavno dobijaju i u Banjaluci.

Iz Instituta za javno zdravstvo, koji je zadužen za nabavku ovih i ostalih obaveznih vakcina, kažu da vakcina nema jer dobavljač kasni sa isporukom, ali ne objašnjavaju zbog čega je sada došlo do tog zastoja u isporuci, praktično na samom kraju izvršenja ugovora koji imaju s dobavljačem. Potvrdili su da bi, s obzirom na tender koji su proveli prije tri godine, trebalo da imaju dovoljno vakcina do početka 2019. godine.

Krajem 2015. su, naime, raspisali tender za trogodišnju nabavku ovih vakcina, a jedan od razloga je bio upravo to da bi se izbjegle nestašice vakcina, te da bi dobavljači bili zainteresovani da učestvuju na ovom tenderu.

Navode i da će vakcina biti isporučena u narednih nekoliko dana i da će biti distribuisana domovima zdravlja.

– S obzirom na to da se radi o kratkotrajnoj nestašici, ni na koji način neće biti narušen redoslijed u obaveznom kalendaru vakcinacije, niti će zaštita djece od pet zaraznih bolesti protiv kojih se vakcinišu biti dovedena u pitanje – navode iz Instituta.

Već su, dodaju, raspisali i novi tender za nabavku ovih vakcina za naredne tri godine.

Podsjećamo, petovalentne vakcine u RS su prvi put u kalendar obavezne vakcinacije uvedene 2013, što je predstavljalo značajno unapređenje programa obavezne imunizacije. U naredne dvije-tri godine one, međutim, nisu bile dostupne djeci u Srpskoj, jer se nisu mogle nabaviti, odnosno propalo je nekoliko tendera za nabavke novih količina ove vakcine, jer se na njih niko nije javljao.

Za to vrijeme djeca su vakcinisana po starim programima vakcinacije, odnosno sa tri odvojene vakcine umjesto sa jednom petovalentnom vakcinom. Mnogi roditelji iz RS su, međutim, u tom periodu djecu vodili na vakcinaciju u Srbiju i Hrvatsku, pa i neke privatne pedijatrijske ambulante u Federaciji BiH, i za to plaćali do 200 KM.

Institut za javno zdravstvo je potom uspio da obezbijedi ove vakcine i za RS, pa se one bebama ponovo daju od maja 2016. godine.

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *