Banjaluka: 170.000 KM za novu javnu rasvjetu

Društvo

U izgradnju nove i rekonstrukciju postojeće javne rasvjete na području grada u idućoj godini biće uloženo 170.000 KM, a ova cifra mogla bi biti i značajno viša ukoliko grad obezbjedi dodatna donatorska sredstva za ove svrhe.

Kako su najavili iz nadležnog Odjeljenja za komunalne poslove, i u narednom periodu na području grada radiće se na modernizaciji odnosno zamjeni javne rasvjete led sijalicama kako bi se smanjila izdvajanja za električnu energiju, koja znatno opterećuju gradski budžet.

– Grad Banja Luka je konkurisao i kod Razvojnog fonda Ujedinjenih nacija na poziv za gradnju i rekonstrukciju javne rasvjete u cilju poboljšanja energetske efikasnosti i smanjenja potrošnje energije uvođenjem led rasvjete. Ako naša aplikacija prođe, planirana sredstva služila bi za sufinansiranje projekta, na način da im dajemo pola para, a pola UNDP – kazali su u nadležnom Odjeljenju za komunlane poslove.

Naglasili su da je u toku izrada studije izvodljivosti prelaska postojeće na led rasvjetu, i to kroz donaciju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja plaća konsultante za izradu tog dokumenta.

– Studija bi trebalo da pokaže koliko sredstava je potrebno da bi bila promijenjena rasvjeta u cijelom gradu, selima i gradskom području. U njoj će biti ponuđeno i više različitih modela kako se to može uraditi. Na osnovu ponuđenih opcija odlučićemo šta je najbolje za Banju Luku – naveli su iz odjeljenja.

Kada je riječ o realizaciji ovogodišnjeg programa uređenja građevinskog zemljišta, novo osvjetljenje dobili su stanovnici ogranaka ulica u više banjalučkih mjesnih zajednica.

Najkrupniji ovogodišnji projekat kada je riječ o mreži javne rasvjete, jeste izgradnja novog modernog osvjetljenja na Banj brdu. Postojeća rasvjeta na putu za Banj brdu zamijenjena je led rasvjetom, i to u ukupnoj dužini od 4,5 kilometara. Ukupno je zamijenjeno i obnovljeno 130 rasvjetnih tijela.

Tokom ove godine novu rasvjetu dobili su i mještani u Hilandarskoj ulici u Priječanima, u dužini od 1,5 kilometra, a rasvjeta je instalirana i na području: Piskavice, Borkovića i Potkozarja.

Između ostalog, osvjetljene su i ulice Nenada Kostića, Uroša Drenovića i Koste Vojinovića.

U protekle dvije godine, na području Banje Luke izgrađeno je oko 30 kilometara rasvjete.

Trenutno se na području grada nalazi oko 17.500 svjetiljki i 5.500 na seoskom području.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *