Ombudsmani nastavljaju da prate slučaj “Dragičević”

Društvo

Ombudsmani za ljudska prava BiH, shodno svojim nadležnostima, nastavljaju sa praćenjem krivičnih postupaka, odnosno istraga, koje povodom tragične smrti Davida Dragičćevića iz Banjaluke vodi Okružno javno tužilaštvo Banjaluka.

Iz Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH podsjećaju da su im nakon izdavanja preporuke Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, u kojoj ih pozivaju da uspostave punu i kvalitetnu saradnju sa Ombudsmanima u skladu sa zakonom, dostavljeni akti sa odgovorima na postavljena pitanja i relevantna dokumentacija.

U saopštenju se navodi da su Ombudsmani ukazali nadležnim organima da oni ne mogu preuzeti njihovu ulogu, ali shodno Zakonu o ombudsmanu, mogu insistirati na primjeni Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske da se ne bi ugrožavala ili kršila prava građana u postupcima pred nadležnim organima.

Ombudsmani su ukazali nadležnim organima da se nadležnost i svrha postojanja Institucije ombudsmana mogu izjednačiti u izvjesnoj mjeri sa osnovnom funkcijom krivičnog zakonodavstva Republike Srpske, a to je da se štite osnovna prava i slobode čovjeka i građanina, ali i druge osnovne individualne i opšte vrijednosti koje ustanovljava i garantuje pravni poredak.

“Imajući u vidu funkciju krivičnog zakonodavstva Republike Srpske, Ombudsmani BiH, roditelji Davida Dragičevića i javnost u Srpskoj imaju pravo zahtijevati brzo i efikasno djelovanje nadležnih organa, u skladu sa pozitivnim propisima, jer se zaštita osnovnih prava i sloboda čovjeka i građanina i ostalih osnovnih individualnih i opštih vrijednosti ostvaruje određivanjem koja djela predstavljaju krivična djela, propisivanjem kazni i drugih krivičnih sankcija za ta djela i izricanjem tih sankcija učiniocima krivičnih djela u zakonom utvrđenom postupku”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je u Instituciji ombudsmana 10. maja po službenoj dužnosti registrovan predmet povodom tragične smrti Davida Dragičevića, te da od dana otvaranja navedenog predmeta ombudsmani razmatraju sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju i sprovode svoje aktivnosti sa samo jednim ciljem da bi se u konkretnom slučaju utvrdile sve pravno relevantne činjenice i okolnosti ovog tragičnog događaja.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *