Od danas skuplja registracija vozila u RS zbog ekološke naknade!

Društvo

Odlukom Vlade Republike Srpske, građani će od danas uz registraciju automobila plaćati još jednu naknadu – za zagađivanje životne sredine.

Vlada Republike Srpske je na sjednici 6. decembra, kojoj je predsjedavala Srebrenka Golić, odlučila da uvede ekološku taksu za sva vozila. Ovom odlukom propisuju se jedinične naknade za pojedine vrste motornih vozila, na osnovu kojih se vrši obračun za naknade za zagađivanje životne sredine.

U zavisnosti od vrste motora, kubikaže i starosti vozila, građani će u prosjeku plaćati naknadu od 5 do 50 KM.

Vlasnici novih automobila platiće 5 maraka, dok će oni sa vozilima starijeg datuma izdvojiće od 10, 15 ili 25 maraka za taksu. Oni koji posjeduju kamione starije proizvodnje platiće taksu i do 50 maraka.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić kaže da bi bilo logičnije da su smanjili namete, umjesto što ih stalno povećavaju.

– Bravo! Ne znam ko će im ostati ovdje da radi, da im plaća to i da im vozi ovdje po tim autoputevima, kaže Grbić.

On smatra da je to zaista nepromišljen i nekorektan potez prema prevoznicima i prema privrednicima Republike Srpske.

– Samo će doprinijeti još većem odlasku prevoznika iz RS, a sve zahvaljujući takvom stavu i odnosu institucija Republike Srpske pa bravo ne znam ko će im ostati ovdje da radi da im plaća to i da im vozi ovde po tim autoputevima, ističe Grbić.

Ekonomisti kažu da bi bilo bolje da država poradi na podizanju plata jer bi to omogućilo i kupovinu novijih vozila.

– Te takse koje se prikupe će završiti u budžetima, a ne u novim filterima ili novim automobilima. Dakle, suština ove mjere je očigledno potpuno pogrešna. Nema koristi niko, osim troškova koje će imati najsiromašniji koji voz stare automobile, navodi ekonomista Zoran Pavlović.

Odluka o novoj naknadi objavljena je u službenom glasniku Republike Srpske 18.decembra i stupiće na snagu danas, 1.januara 2019.godine. Time će značajno poskupiti registracija za vozila sa motorima starijeg tipa koja su veći zagađivači vazduha.

Zbog uvođenja slične takse, u Francuskoj su u novembru počeli protesti “žutih prsluka”, kada je povećana cijena goriva zbog uvođenja poreza na ugljendioksid i druge štetne materije u izduvnim gasovima. Na ulicama Pariza bilo je više od 280.000 ljudi, a zbog nasilne prirode demonstracija poginulo je deset osoba i gotovo 4.000 njih je povrijeđeno, uključujući i policajce.

Centralna vlast u Parizu preko Emanuela Makrona obećala je da će povećati minimalac za 100 eura, a povećane su i plate policajcima.

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *