Veće plate prosvjetnih radnika

Društvo

Nastavnicima i ostalim zaposlenima u ustanovama obrazovanja i kulture u RS na radnim mjestima sa visokom stručnom spremom od Nove godine plate su uvećane za najmanje osam odsto.

Vlada RS je, naime, uoči Nove godine dopunila Odluku o utvrđivanju cijene rada i povećala cijenu rada za ove radnike na 108 KM, te time omogućila povećanje plata u obrazovanju i kulturi, a ta odluka je stupila na snagu 1. januara. Cijena rada za budžetske korisnike u Srpskoj je, inače, 100 maraka.

Time se krenulo i ka izjednačavanju plata zaposlenih u ovim oblastima sa platama ostalih budžetskih korisnika, a što bi trebalo da se postigne do 2022. godine.

To je predviđeno i Memorandumom koji su u decembru 2017. godine potpisali Vlada RS i Savez sindikata RS, a kojim je preciziran način povećanja plata da bi se došlo do tog izjednačavanja.

Po podacima Vlade, veće plate dobiće oko 13.500 zaposlenih u prosvjeti i kulturi.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić očekuje da radnici ovo uvećanje dobiju u februaru, sa isplatom januarske plate.

– To je prvi korak ka izjednačavanju plata, a prosvjetni radnici očekuju, svakako, da u ovoj godini dobiju i još jedno uvećanje plata, sve u skladu sa Memorandumom koji smo potpisali – kaže Mišićeva.

Ona ističe i da je sindikat očekivao da će se do uvećanja plata doći kroz izmjene zakona o platama u ovoj oblasti, odnosno izmjene koeficijenata, ali da je Vlada, vjerovatno, to uradila na ovaj način da bi se ispoštovao dogovor da se plate povećaju već od Nove godine.

– To je odluka Vlade u kojoj nije učestvovao sindikat, ali cijenim da je to bila brzina, jer zakon treba da usvoji Narodna skupština RS, a to se ne bi stiglo. Pravo je Vlade da to uradi, a prosvjetnim radnicima je svakako najvažnije da dobiju uvećanu platu. Ali, isto tako, činjenica je i da to treba uraditi kroz zakon o platama u kojem treba uvećati koeficijente. Očekujem da će sindikat i resorno ministarstvo na tome uskoro raditi – kaže Ranka Mišić.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragana Gnjatić podsjeća da je ovaj sindikat tražio da se povećanje plata odnosi na sve zaposlene u obrazovanju i kulturi, a ne samo one sa visokom stručnom spremom, te da se to uradi kroz zakon o platama.

– Pozdravljamo povećanje, a nadam se da ćemo nastaviti da radimo na ovome – kaže Gnjatić.

Podsjeća i da zaposleni u prosvjeti i kulturi u RS od 2008. godine imaju manje platne koeficijente i plate u odnosu na ostale korisnike budžeta.

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *