Penzije veće za dva odsto

Društvo

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske Mladen Milić ocijenio je da je 2018. godina bila jedna od najuspješnijih u posljednjih 26 godina, od kada Fond postoji, te najavio da će u 2019. biti nastavljena redovnost u isplati penzija, koje će biti povećane već od januarske.

“Još nemamo zvanične podatke koliko će to biti, ali prema našim preliminarnim podacima, biće oko dva odsto. Riječ je o redovnom zakonskom usklađivanju penzija”, rekao je Milić.

On je podsjetio da su premijer Srpske Radovan Višković i predsjednik Željka Cvijanović rekli da očekuju da će ove godine, u zavisnosti od finansijskih mogućnosti i punjenja budžeta, biti razmotrena situacija da penzije budu vanredno povećane.

“Kada će to tačno biti ne znamo, ali vjerovatno u drugoj polovini godine”, rekao je Milić novinarima.

On je napomenuo da je naplata doprinosa po osnovu PIO u prethodnoj godini bila na nivou plana.

“Rebalansirali smo taj plan i u odnosu na njega zabilježili 2,5 miliona KM više”, rekao je Milić.

On je dodao da je plan za 2019. godinu veći, da je realan i zasniva se na ostvarenom planu u 2018, ali i na planu Poreske uprave i Ministarstva finansija da u ovoj godini naplati dio potraživanja, ne samo Fonda PIO Srpske, nego i budžeta Republike Srpske.

“Ovdje sa prije svega misli na poreze, doprinose za zdravstveno osiguranje, za dječiju zaštitu, na potraživanja iz prethodnih godina. Mi ovu godinu završavamo sa 486 miliona KM potraživanja”, rekao je Milić.

On je naveo da je u proteklih 26 godina rada Fonda PIO Srpske zabilježeno i više od 307.000 osiguranika, što je rekordan broj u istoriji Republike Srpske.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *