Pred sudom u Londonu počeo sudski proces protiv SPC i sveštenika pedofila

Društvo

Pred Višim sudom u Londonu počeo je parnični postupak protiv Srpske pravoslavne crkve zbog seksualnog nasilja sveštenika, po tužbama koje je u ime oštećenih podnijela kancelarija koju zastupa britanski advokat Mladen Kesar.

Kako objašnjava sagovornik Blica, sveštenici nisu tuženi pojedinačno, već je tužba upućena cjelokupnoj SPC, čiji su bludni sveštenici predstavnici.

Kako je potvrdio Kesar, šestoro tužitelja dolazi iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a neke tužbe se odnose na sada penzionisanog vladiku Kačavendu.

– Podnijeli smo šest tužbi protiv SPC pa je parnični postupak počeo. Sve parnice su pokrenute u vezi seksualnog nasilja i pedofilije, iako u slučaju vezanom za Milića Blažanovića (kog je navodno zlostavljao Kačavenda, prim. nov.) postoje i optužbe da je ubijen. Tužitelji su majka i baka Milića Blažanovića koji je imao 16 godina kada je poginuo, dva đakona i dvije žene koje su bile maloljetnice u vrijeme kada su krivična djela počinjena. Jedan od tuženika je državljanin Srbije, ali je zlostavljan u Hrvatskoj. Ovi predmeti se ne odnose na vladiku Pahomija, ali nije isključeno da ćemo podnijeti druge tužbe i uključiti one koji tvrde da ih je zlostavljao – navodi Kesar za Blic.

On kaže da su tužitelji tužbu najavili pojedinačno u periodu od februara do maja 2018. godine, ali da SPC na to nije reagovala. Još nije jasno ni ko je njihov pravni zastupnik.

– Za sada, SPC u ovom sporu ima samo pravnog zastupnika za londonsku parohiju. Više puta obraćali smo se Patrijaršiji sa zahtjevom da pojasne njihov stav prema ovom slučaju, imajući u vidu da su patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije (prema pisanju pojedinih medija) javno priznali da su upoznati sa dokazima o pedofiliji u redovima SPC. Postoje, naravno, i sudske presude, koje nisu izvršene zbog mogućeg uplitanja vlasti i SPC u rad suda, tako da je odgovornost sveštenika, a i cele SPC, teško osporiti – kaže Kesar.

On dodaje da je bilo za očekivati da bi Srpska pravoslavna crkva željela da na neki način ispravi nepravdu nanesenu žrtvama, ponudi izvinjenje i nadoknadu, ali, za sada, SPC nije pokazala nikakav interes da se ovaj spor riješi na taj način.

Kesar kaže da mu je rečeno da su kontaktirali tužitelje direktno, ali su predstavnici londonske parohije to kasnije odbacili kao netačno.

Prema njegovim riječima, tužbe su pojedinačne, jer svaki tužitelj ima drugačiji slučaj i dokaze zasnovane na različitim događajima, a šteta koju su tužitelji pretrpeli i za koju traže nadoknadu mora biti razmotrena individualno. Ipak, Kesar ne isključuje mogućnost da će sud donijeti nalog da se sve tužbe spoje u jedan slučaj. To, ipak, ostaje da se vidi.

– Parnica će teći u skladu sa Pravilima građanskog postupka (Civil Procedure Rules), ali je vjerovatno da će se sud pozvati i na neke odredbe prava Srbije i Bosne i Hercegovine. Ročišta će biti javna, pa nije isključeno da bi neki od zvaničnih predstavnika crkve mogao da prisustvuje – kaže advokat Kesar.

Sveštenik SPC Bojan Jovanović 2015. godine izašao je u javnost s optužbama protiv vladike zvorničko-tuzlanskog Kačavende, tvrdeći da ga je seksualno uznemiravao, ali i da je od njega tražio da mu dovodi dječake. Nakon što se na internetu pojavio snimak koji ga prikazuje kako ljubi mladića, Kačavenda je penzionisan 2013. godine.

Kačavenda je zbog iznijetih optužbi tužio Jovanovića za klevetu, a taj postupak je i dalje u toku. Majka studenta sjemeništa Milića Božinovića koji je preminuo 1999. godine iznijela je tvrdnje da je njen sin ubijen, a da se to delio nakon što je odbio Kačavendu, dok u službenom izvještaju policije stoji da se ubio bombom.

Srpsku javnost svojevremeno uzburkao je i slučaj nekadašnjeg starješine manastira Hopovo Ilariona, svetovno Jovan Mišić, koji je bio uhapšen 6. juna 2001. pod sumnjom da je u dvorskoj bašti u Sremskim Karlovcima navodio na “nedozvoljene polne radnje” maloljetne dječake.

Osuđen je najprije na 10, a potom na 12 mjeseci zatvora, ali je Vrhovni sud poništio tu presudu, a predmet je, u međuvremenu, zastario.

Vladika Pahomije našao se u središtu jedne od najvećih afera u SPC nakon što su ga četvorica dječaka optužili za seksualno zlostavljanje od 1999. do 2002. godine u prostorijama Eparhije vranjske.

Krivične prijave protiv njega podnijete su decembra 2002. godine, a Opštinski sud u Nišu 6. marta 2006. odbacio je optužbe za seksualno zlostavljanje dva maloljetnika iz 1999. i 2000. godine zbog apsolutne zastarjelosti, dok ga je za druga dva dela protiv druge dvojice maloljetnika, iz 2001. i 2002. godine, oslobodio.

Srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *