Od posljedica gripa u RS preminule još četiri osobe

Društvo

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske danas je prijavljeno da su četiri pacijenata preminula od posljedica teške akutne respiratorne infekcije.

 

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i Bolnica Zvornik prijavili su po jednog, dok je Bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj prijavila dva pacijenta koja su preminula.

 

“Radi se o osobama srednje i starije životne dobi sa brojnim komorbiditetima”, navedeno je u saopštenju Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

 

Napominju da je broj dosad prijavljenih ILI infekcija, tj. oboljenja koja se na primarnom nivou vode kao gripa, čini 0,78% oboljelih u odnosu na ukupnu populaciju.

 

Aktivnost virusa influence je u porastu u većini zemalja u sjevernoj hemisferi i registrovana je cirkulacija virusa influence A i B. Podaci iz 104 zemlje koje su zvanično prijavile podatke, pokazuju da od testiranih uzoraka koji su bili pozitivni na influencu, najviše je onih pozitivnih na tip A (98,3%).

 

Iz instituta napominju da u ovom trenutku nema razloga za proglašavanje epidemije.

 

U narednom periodu, posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak (domovi za starija lica, domovi za lica sa invaliditetom itd.) i poštovati preporuke ustanova.

 

“Trajanje posjeta treba svesti na minimum, odlaziti u posjete samo ukoliko smo sigurni da nemamo neku respiratornu infekciju i izbjegavati blizak kontakt sa oboljelim”, stoji u saopštenju Instituta.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *