Banjaluka: U maju tender za izgradnju mosta u Toplicama

Društvo

Tender za izgradnju novog mosta u Srpskim toplicama biće raspisan u maju ove godine, u okviru priprema za realizaciju jednog od najvećih ovogodišnjih infrastrukturnih projekata na području grada.

Pripreme za realizaciju još jednog velikog projekta za sada se odvijaju planiranom dinamikom, a ovih dana je okončana javna nabavka za izbor izvođača za izradu urbanističko-tehničkih uslova za novi most.

 

– Procijenjena vrijednost novog mosta preko Vrbasa u Srpskim toplicama iznosi oko dva miliona KM. Očekujemo da kroz dodatni budžetski zahtjev budu odobrena sredstva i da u maju krenemo sa javnom nabavkom za izbor izvođača ovog posla. U međuvremenu, rješavaćemo imovinsko-pravne odnose i raditi na izradi projektne dokumentacije – kazali su u nadležnom Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

 

Prema planu, novi most, na lokaciji 250 metara uzvodno od banje i sadašnjeg mosta, trebalo bi da bude sagrađen ove godine kao jedan od tri ključna projekta gradske administracije.

 

Sa predstavnicima Zavoda „Dr Miroslav Zotović“, koji, poslije kupovine banje u Toplicama, imaju ambiciozne planove za razvoj ovog dijela grada, dogovoreno je da se sadašnji most u okviru kompletnog ambijentalnog uređenja u zoni oko banje dodatno uredi i transformiše u pješački most, dok bi se novi most za prelaz vozila gradio na lokaciji kod „Nestro“ pumpe.

 

Sadašnji most je trenutno jednosmjeran sa ograničenom težinom, što predstavlja problem kod transportnog saobraćaja.

 

Istovremeno, ove godine počinju i prve aktivnosti na pripremi gradnje mosta u Docu, jednog od najkrupnijih ciljeva gradske administracije za nekoliko narednih godina.

 

Prema najavama, za ovaj kapitalni projekat tokom godine trebalo bi da bude raspisan međunarodni konkurs za idejno rješenje budućeg mosta, čija bi, izgradnja, po grubim procjenama, koštala oko devet miliona KM, zajedno sa pristupnim saobraćajnicama. Cilj je da do 2020. goidne bude urađen projekat i riješen bar dio imovinskih odnosa na trasi budućeg mosta, te sklopljena finansijska konstrukcija.

 

Početkom građevinske sezone, počeće i gradnja mosta u centru Dragočaja, čija je vrijednost oko 220.000 KM.

 

Podsjećamo da su u toku radovi na izgradnji novog Zelenog mosta, koji bi, sudeći prema dosadašnjem tempu radova, trebalo da bude gotov u aprilu ove godine.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *