Suspendovan štrajk branilaca po službenoj dužnosti

Društvo

Advokati u Republici Srpskoj vraćaju se u sudnice već u ponedjeljak i nastaviće redovno da rade odbrane optuženih pred sudovima u RS po službenoj dužnosti.

 

Skupština Advokatske komore RS danas je privremeno suspendovala svoju odluku o štrajku advokata u RS koji je počeo juče, odnosno o obustavi rada po službenoj dužnosti.

 

– Odluka o organizovanju protesta obustavom rada advokata koju smo donijeli krajem prošle godine zbog dugovanja za odbrane po službenoj dužnosti iz budžeta od 4,3 miliona maraka, privremeno je suspendovana do 13. aprila, kada ćemo ponovo imati Skupštinu Komore i razmotriti tu odluku, u smislu da se ona trajno stavi van snage ili da ostane na snazi – potvrdio je za Srpskainfo delegat u Skupštini Siniša Lopandić.

 

Do tada će, ističe on, komisija Komore i Ministarstva pravde zajednički raditi na tome da se utvrdi tačna dinamika isplate ostatka dugovanja iz budžeta u toku ove godine, a nakon što je Vlada RS juče na ime duga advokatima za naknade i nagrade za službene odbrane uplatila 1,1 miliona KM.

 

-Realno je očekivati da će Ministarstvo ta dugovanja riješiti u ovoj godini i da će ona biti očišćena i zbog toga smo i donijeli ovakvu odluku danas. Ministar nas je obavijestio i da su sva sredstva obezbijeđena, samo je sada u pitanju da se utvrdi tačna dinamika isplate tih dugovanja, a nakon toga ćemo i mi konačno preispitati svoju odluku – kaže Lopandić.

 

Podsjetimo, predsjednik Vlade RS Radovan Višković juče je izrazio nadu da advokati u Srpskoj neće početi najavljeni štrajk, nakon što im je Vlada uplatila oko 1,1 milion KM po osnovu zaostalih dugovanja. Najavio je da će ostatak biti izmiren u 12 jednakih mjesečnih rata.

 

Prema njegovim riječima, za zaostale obaveze advokatima uplaćeno je 600.000 KM po osnovu tužbi i sudskih presuda, kao i oko pola miliona KM obaveza iz prošle godine.

 

-Nadam se da će to biti dovoljno i da advokati razumiju dobru namjeru Vlade – rekao je Višković.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *