Održan pomen stradalim učenicima u Drugom svjetskom ratu

Društvo

Nikada se ne smije zaboraviti stradanje 52 učenika OŠ “Đura Jakšić”, koje su u naselju Šargovac zvjerski ubile ustaše tokom Drugog svjetskog rata, rekla je ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić koja je prisustvovala obilježavanju 77 godina od stradanja tih đaka.

 

Trivićeva je rekla da će resorno ministarstvo i putem nastavnih programa dodatno oživljavati sjećanje na ovu tragediju i žrtve.

 

– Radićemo to kako bi ukazali na strahote zločina u kome su, nažalost, stradala nevina djeca i učenici. Oni zaslužuju da ih pomenemo svake godine, kako bi to bilo nauk i sjećanje za buduće generacije – rekla je Trivić.

 

Direktor OŠ “Đura Jakšić” Darko Tomić rekao je da se stradanje nevine djece obilježava kako bi kultura sjećanja bila podignuta na viši nivo, te da se u vezi s tim treba ugledati na primjer Kragujevca u Srbiji, gdje su u znak sjećanja na ubijene đake i ostale žrtve podignuti spomenici i muzeji.

 

– Mi u tom smislu kaskamo. Očigledno je da se ni mi sami ne odnosimo prema svim žrtavama jednako i nadam se da će se to u budućnosti popraviti -naveo je Tomić.

 

Učenik osmog razreda ove škole Stefan Ožegović istakao je da se kroz nastavu često prisjećaju stradanja đaka u Šargovcu, kako taj nemili događaj ne bi bio zaboravljen.

 

Za 52 učenika, koje su u Šargovcu ustaše zvjerski ubile u Drugom svjetskom ratu, danas je ispred spomenika u dvorištu škole “Đura Jakšić” služen parastos.

 

Glumica Narodnog pozorišta RS Radenka Ševa je, povodom stradanja učenika, u prostorijama škole izvela monodramu “Priča koja luta svijetom”, prema tekstu Tihomira Levajca.

 

Ustaše su 7. februara 1942. godine, u pokolju u banjalučkim naseljima Motike, Šargovac, Drakulić i u rudniku Rakovac, na najmonstruozniji način ubile 2.300 Srba, među kojima i 551 dijete.

 

Među ubijenima, bez ispaljenog metka, bila su 52 učenika šargovačke osnovne škole.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *