Novi njemački Zakon o useljavanju donosi brojne olakšice

Društvo

Non EU Service – Germany objavila je tabelu na kojoj su predstavljene osnovne razlike između Zakona 26.2 odnosno odredbe o zapošljavanju radnika iz Srbije , BiH, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije koji važi od 1.1.2016 do 31.12.20120. godine i novog njemačkog Zakona o zapošljavanju kvalifikovanih radnika koji važi od 1.1.2020.

Radnici koji su dosad bili u Njemačkoj dobijaće vize do 2020. godine, a novim zakonom slijede brojne olakšice, ali neće sve biti “med i mlijeko”.

Prema novom zakonu se u struci može zaposliti samo lice koje ima u toj struci nostrifikovanu diplomu, dok se prema važećem zakonu lice moglo zaposliti u bilo kojoj struci.

Kada je riječ o visini ličnog dohotka, ukida se odredba prema kojoj plata nije smjela biti manja od zakonski propisane satnice/mjesečnog primanja. Dalje svi koji se zapošljavaju moraju imati sertifikate o znanju jezika.

 

 

Čekanje na termin se drastično smanjuje – umjesto 8-18 mjeseci, kako je to bilo dosad, sada će to biti tri sedmice. Takođe, čekanje na odobrenje vize se smanjuje sa tri mjeseca na tri sedmice.

Prema novom zakonu, istog dana kada se odobri radna radna viza odobrava se i viza za spajanje porodice.

Ambasadorica Njemačke Christiane Hohmann kazala kako je, zahvaljujući dobrim ekonomskim prilikama, trenutno nepopunjeno oko 1,2 miliona radnih mjesta u najrazličitijim oblastima i branšama.

buka.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *