Podzemne garaže rješenje za nedostatak parkinga u Banjaluci

Društvo

Preseljenje parkinga u centru Banjaluke sa površine u podzemne garaže trebala bi postati realnost u toku ove godine.

 

Među prvim lokacijama koje bi trebale biti dostupne vozačima su takozvana „rupa“, odnosno mjesto u samom centru grada gdje je prvobitno bio predviđen tržni centar, ali gdje je, nakon promjene planova investitora, preostala samo podzemna garaža čija je gradnja u toku, te one koje već godinama zjape prazne u naselju Aleja Centar.

 

Načelnik Odeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je rekao da za narednu sjednicu Skupštine grada pripremaju odluku koja će definisati uslove pod kojima ti parkinzi mogu funkcionisti.

 

– U planu je da za javno parkiranje tokom ove godine bude dostupna jedna etaža podzemne garaže na prostoru takozvane „rupe“, sa oko 450 mesta za parkiranje – kazao je Sandić.

 

Opcije

 

Rekao je da je izrada ove odluke neophodna, jer je ta garaža privatno vlasništvo, a parkiranje je komunalna usluga.

 

– Postoje razne varijante putem kojih se to može regulisati. Jedna je da vlasnici parkirališta tu lokaciju daju Gradu na upravljanje, a mi bi njima zauzvrat plaćali određenu naknadu. Isto tako, druga opcija je da oni naplaćuju parking, odnosno da se bave komunalnom djelatnošću, a onda oni moraju Gradu plaćati naknadu – kazao je Sandić, koji nije mogao precizirati za koju opciju će se odlučiti.

 

Napomenuo je da će iznos naknade definisati Studija o parkinzima, koja će biti sastavni dio ovog dokumenta i dodao da ona neće biti jedinstvena već da će se razlikovati od zone u kojoj se nalazi parkiralište.

 

Vlasništvo

 

Objasnio je da ta odluka neće samo odnositi na tu lokaciju već da njome žele riješiti i pitanje garaža u naselju Aleja Centar.

 

– I tamo imamo situaciju da su parkinzi u privatnom vlasništvu, i to preduzeća GP Krajina. Oni nude Gradu da time upravlja ali nemamo propise na osnovu kojih bi to prihvatili – kazao je Sandić i dodao da je u planu da ova lokacija bude javni parking pod naplatom.

 

Naglasio je da taj dokumenat nije specijalno dizajniran samo za ova dva slučaja već da će se odnositi na sva fizička i pravna lica koja imaju parkinge koji su izgrađeni u skladu s regulacionim planom, Zakonom o građenju i prostornom uređenju te imaju građevinsku i upotrebnu dozvolu i žele da se bave javnim parkiranjem.

 

– Ovaj novi propis će nam omogućiti da im Grad može povjeriti tu komunalnu djelatnost – naveo je Sandić.

 

Cijena

 

Dodaje da bi se cijena parkiranja na novim lokacijama izjednačavala sa postojećim cjenovnikom.

 

– Ako se, naprimjer, ta lokacija nalazi tamo gdje su naši parkinzi u nultoj zoni onda će se i na tom mjestu naplaćivati parkiranje po toj tarifi – precizirao je Sandić.

 

Direktor preduzeća GP Krajina Borko Đurić je rekao da su oni zainteresovani da se konačno riješi pitanje podzemnih garaža u tom naselju.

 

– Proteklih godina imali smo značajna ulaganja u tom dijelu Banjaluke i to na neki način stoji zarobljeno. Pored toga, na toj lokaciji postoje određene potrebe za parkiranjem. Stanari koji žive u zgradama u tom naselju bi mogli da koriste ta parking mjesta, a pored toga riješio bi se problem nepropisnog parkiranja – kazao je Đurić.

 

Prazno gradilište

 

Naglasio je da oni nisu zainteresovani da se bave javnim parkiranjem kao djelatnošću.

 

– Grad ima svoju parking službu koja može da vodi računa o tome. Mi smo ponudili Gradu da to preuzme u svoju nadležnost. Sada samo ostaje da vidimo kako će to biti regulisano. Ima nekoliko mogućih varijanti i ne znam za koju ćemo se odučiti. Vjerujem da ćemo u dogledno vrijeme doći do nekog rješenja – naveo je on.

 

Objasnio je da se radi o 600 parking mjesta u podzemnim garažama, koje su građene kako su nicali pojedini blokovi zgrada.

 

Kada je u pitanju takozvana „rupa“, na gradilištu se prethodnih dana nisu mogli vidjeti radnici iako je za ovo doba godine bilo neobično toplo vrijeme, koje je omogućavalo građevinske radove. Od investitora na ovom projektu, direktora Ideal kompani Nenada Luburića, nismo mogli saznati kada je planiran završetak gradnje ove podzemne garaže, jer se nije javljao na telefonske pozive.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *