Olujni vjetar čupao stabla, oštećeno više objekata

Društvo

Olujni vjetar poharao je Hercegovinu. U Trebinju iščupana stabla, oštećeni objekti, a aktiviran je i požar u blizini grada. U Mostaru je vjetar čak prevrnuo jedan kamion.

 

Štab za vanredne situacije u Trebinju preporučio je građanima da bez potrebe ne izlaze iz objekata, a ustanovama i preduzećima na području grada upućen je poziv da budu u pripravnosti i stave na raspolaganje ljudstvo i mehanizaciju da bi usljed olujnog vjetra zaštitili stanovništvo.

 

Zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić rekao je da se građanima preporučuje da ne izlaze iz objekata dok traje upozorenje, a to je do sutra do podne.

 

On je napomenuo da povrijeđenih nema, ali da je jedan od zaključaka Štaba za vanredne situacije da građani, kojima je potrebna pomoć, pozovu broj 121 kako bi nadležne službe izašle na lice mjesta.

 

Ćurić je potvrdio da je olujni vjetar nanio štetu objektu gradskog bazena u izgradnji, u gradskom parku, na srednjoškolskom centru, te na brojnim privatnim objektima.

 

On je istakao da su ekipe na terenu i da rade na sanaciji štete da ne bi došlo do još većih oštećenja.

 

Ćurić je naveo da je jedan od zaključaka Štaba da sektori mjesnih zajednica izvrše procjenu materijalne štete na terenu.

 

On je napomenuo da će “Elektroprenosu BiH” biti upućen zahtjev da pošalje mobilni tim koji bi pomogao ekipama “Elektro-hercegovine” da saniraju kvarove na elektro-mreži.

 

Ćurić je podsjetio i da je aktivan požar koji se širi iz pravca Federacije BiH prema području grada Trebinje. Štab za vanredne situacije u stalnom je zasjedanju, a naredno obraćanje medijima predviđeno je u 17.00 časova.

 

Vjetar čupao stabla

 

Jak olujni vjetar devastirao je Gradski park u Trebinju, a veliku štetu pretrpjeli su zatvoreni bazen, čija je gradnja u toku, kao i brojni privatni objekti. U Gradskom parku vjetar je tokom noći iščupao više stabala i tom prilikom oštetio javnu rasvjetu, zelenu površinu i staze.

 

Na bazenu, čija je gradnja u toku, vjetar je odnio tek postavljenu krovnu konstrukciju i bacio je u rijeku Trebišnjicu. Ostaci krovne konstrukcije razneseni su dva kilometra rijekom.

 

Vjetar je čupao stabala u više trebinjskih naselja, nosio krove sa objekata, a sa jednog prodajnog centra montažne zidove.

 

Prije nekoliko dana vjetar je na području Trebinja odnio tek izgrađeni plastenik za mediteransko bilja kojim gazduje Centra za gazdovanje kršom.

 

Prema izjavama starijih stanovnika, ovako jak olujni vjetar ne pamti se u Trebinju.

 

Vjetar, koji je sada malo slabijeg intenziteta, i dalje duva u podnožju Leotara.

 

Trebinju će danas biti održana sjednica Štaba za vanredne situacije.

 

Mostar: Vjetar prevrnuo kamion

 

Olujni vjetar nosio je krovove, čupao drveće i uzrokovao prekide u elektrosnabdijevanju u Mostaru, dok je jedan muškarac lakše povrijeđen kada je palo stablo na automobil u kojem se nalazio, potvrđeno je Srni u Civilnoj zaštiti Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 

Požari blizu Trebinja

 

Požar u mjestu Bogovišta u Federaciji BiH širi se velikom brzinom ka području Trebinja usljed jakog vjetra, rečeno je Srni u Vatrogasnoj jedinici Trebinje.

 

Požar se širi na nepristupačnom području što trebinjskim vatrogacima onemogućava njegovo gašenje. U mjestu Bogovišta požar je izbio juče oko 16.00 časova

 

Jak vjetar, koji od sinoć duva u Mostaru, podigao je dio krova sa škole u naselju Rodoč i bacio ga na iskonaponsku mrežu, što je uzrokovalo i kvarove na elektro-mreži, dok je u naselju Cim porušeno nekoliko elektro-stubova.

 

Vjetar je kidao fasade sa nekoliko zgrada, rušio ograde i reklame, te oborio veliki broj stabala, od kojih su neka pala na automobile.

 

U naselju Dračevice vjetar je prevrnuo parkirani kamion, a u naselju Ortiješ prikolicu kamiona.

 

Veliki broj korisnika ostao je bez interneta u Mostaru.

 

Na terenu su pripadnici policije koji regulišu saobraćaj, kao i tehničke službe koje otklanjaju posljedice nevremena. U Hercegovini su najavljeni olujni udari vjetra brzine do 100 kilometara na čas, tako da su građani upozoreni na maksimalan oprez.

 

Jak vjetar na području opštine Sokolac izazvao je brojne kvarove na elektro-mreži i ostavio bez električne energije 14 sela

 

Kvarove su izazvali jaki udari vjetra koji su obarali drveće na elektromrežu.

 

Auto-moto savez Republike Srpske upozorio je jutros vozače na jake udare vjetra i opasnost od urušavanja stabala na kolovoz, kao i na povećanu opasnost od odrona.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *